Dit is een artikel uit het NRC-archief

Auto- en motorsport

Het Klokhuis bestaat 25 jaar – nog altijd tá-ta-tadada, alleen wat sneller

De openingstune kent iedereen: tá-ta-tadada… NTR-programma Het Klokhuis bestaat een kwart eeuw, en dat wordt vanavond gevierd met een liveshow vol oude fragmenten en met oud-presentatoren als Jeroen Kramer, Monique Hagen en Yvon Jaspers.

Het Klokhuis bestaat 25 jaar. Foto screenshot YouTube / ri4films1

De openingstune kent iedereen: tá-ta-tadada… NTR-programma Het Klokhuis bestaat een kwart eeuw, en dat wordt vanavond gevierd met een liveshow vol oude fragmenten en met oud-presentatoren als Jeroen Kramer, Monique Hagen en Yvon Jaspers.

Het kinderprogramma Het Klokhuis begon 25 jaar geleden met een simpel idee, schrijft NRC-redacteur Maite Vermeulen vandaag: wissel reportages af met drama.

Een avond vol nostalgie

Het zal voor velen een nostalgische avond worden. Want Het Klokhuis is jeugdsentiment. Vermeulen beschrijft in NRC Handelsblad de ontstaansgeschiedenis van het kinderprogramma:

In 1988 zou er naast Nederland 1 en 2 een derde net bijkomen. Plaats voor een nieuw kinderprogramma. Sesamstraat was er al voor kinderen tot een jaar of zes, maar voor oudere kinderen was er geen opvolger. Ben Klokman, de toenmalige chef jeugdprogramma’s bij de publieke omroep, en Aart Staartjes gingen aan de slag met acteurs en schrijvers van de succesvolle kinderprogramma’s De Stratenmakeropzeeshow en JJ. de Bom voorheen de Kindervriend. Resultaat: Het Klokhuis.

Een favoriete aflevering van Hans Zuydveld, de eerste presentator van Het Klokhuis:

Formule van Het Klokhuis nog altijd niet uitgewerkt

Het bleek een gouden greep. De formule is 25 jaar later nog steeds niet uitgewerkt, stelt Vermeulen:

Men wilde afleveringen maken met informatieve reportages, met daarbij dramasketches over hetzelfde thema. Reportage en drama werden als een sandwich in elkaar gezet. Die strakke formule van Het Klokhuis is al die jaren vrijwel onveranderd gebleven.

Vanaf april 1988 wordt het Klokhuis vijf keer per week uitgezonden, na Sesamstraat. De kijkcijfers zijn stabiel: gemiddeld 300.000 tot 400.000 in de wintertijd en in de zomertijd – als de kinderen ’s avonds nog buitenspelen – zo’n 200.000. Meekijkende volwassenen zijn er bovendien genoeg. Want ondanks dat Het Klokhuis een kinderprogramma is, is het niet kinderachtig.

Toch is het programma niet helemaal hetzelfde gebleven. Het grootste verschil tussen de sketches toen en nu is dat vroeger alles in de studio werd gedraaid, nu op locatie. En er mag sinds een paar jaar niet meer gevloekt worden in de scènes. En die tune, die is nog steeds hetzelfde, maar hij wordt wel wat sneller afgespeeld dan vroeger.

Nostalgie: een 21 jaar oude aflevering van Het Klokhuis, over reclame:

Lees het hele artikel van Maite Vermeulen, Eindeloos creatief zijn met de wereld, in de digitale editie van NRC Handelsblad.