Dit is een artikel uit het NRC-archief

Weer

Het is nog onzeker of we komende week kunnen schaatsen

De eerste kou van 2013 is een feit. Maar kunnen we komende week al schaatsen? Foto ANP / Catrinus van der Veen

De kans dat Nederland komende week weer massaal de ijzers onderbindt, is nog onzeker. Tot en met donderdag blijft het zoals het er nu uitziet vriezen, maar daarna kan zachtere lucht de schaatspret bederven. Dat meldt weeronline.nl.

Weeronline verwacht dat dinsdag of woensdag, omdat het na het weekend nog wat kouder wordt, de eerste marathon op natuurijs kan worden uitgeschreven. Traditioneel strijdt ijsvereniging De Hondsrug uit het Groningse Noordlaren met onder meer Veenoord en Haaksbergen om die eer. Als de kou aanhoudt, denkt de weerdienst dat we volgend weekend de “ijspret” van start kan gaan.

Dit weekeinde begint een tweede winterse periode met zondag waarschijnlijk de eerste ijsdag van 2013. In De Bilt blijft de temperatuur dan de hele dag onder nul. In de komende nachten gaat het matig vriezen. In het oosten is plaatselijk ook kans op strenge vorst.

Twitter avatar weeronline weeronline De winter is in het land. In de NO-polder en Overijssel valt wat sneeuw. In de loop van de ochtend droog en zon! http://t.co/eNkkt0AU

Vannacht werd de koudste temperatuur gemeten in Limburg. In Maastricht zakte het kwik tot -5,1 graden, Eindhoven noteerde -4,7 graden. Plaatselijk viel in het oosten een klein laagje sneeuw. Daardoor kan het plaatselijk glad zijn. Met de gladheid zal het in de komende week verder meevallen.