Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Heb jij dat ook?

Een tijdje geleden kreeg Dr. Zeepaard mail van Korrie de Boer uit Zaandam: ‘Net als mijn jongste zoon krijg ik jeuk in mijn oren door het eten van aubergines. De jeuk ontstaat al tijdens het eten en is niet lang daarna weer over.’ (Korries jongste zoon is trouwens al niet meer zo heel jong: 43. Korrie zelf is 68.)

Ze zijn vast allergisch voor stofjes die vooral in de schil, maar ook in het midden van de aubergine zitten. In India, waar mensen veel auberginecurry eten, is daar onderzoek naar gedaan. Sommige mensen krijgen jeuk in hun mond van aubergine – als het achterin zit, kan dat misschien voelen als jeuk in je oren. Sommigen krijgen uitslag.

Er zijn ook mensen die jeuk in hun mond of oren krijgen als ze meloen of appel eten. Hoe vaak zoiets voorkomt bij welk eten is niet bekend. Op internet praten mensen er wel met elkaar over. Krijg jij ook jeuk als je iets eet? Dr. Zeepaard wil er alles van weten: zeepaard@nrc.nl