Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Geur-blind date

Een Facebookvriend postte een foto van een cadeautje dat hij van zijn vriend had gekregen. Het was een chique pakje met een lint. Daarop stond: Maison Francis Kurkdjian. Dan weet je dat de gever graag geld uitgeeft – en lef heeft.

Je moet maar durven: een geur voor iemand uitkiezen. Dat kan even ongemakkelijk uitpakken als een blind date. Het risico is groot dat je iemand koppelt aan een parfum dat hij niet verdragen kan. En als de gever verwacht dat de geur ook daadwerkelijk gedragen wordt, maakt hij zich schuldig aan een kwalijke vorm van geuruithuwelijken.

In het pakje bleek Amyris te zitten (70 ml, 106,80 euro). Een verfijnde, frisse mandarijnengeur met een vleugje hars. Toevallig gaf ik die onlangs, in een overmoedige bui, ook aan mijn geliefde. Dat was geen match. Te zoet, vond hij. Daar wilde hij niet mee wakker worden.

De Facebookvriend vindt de geur heerlijk. „We hadden hem samen uitgezocht hoor”, zegt hij. Hij is vooral verrukt van de dop. „Die is van zink, net als de daken van Parijs.”

Monique Snoeijen