Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Auto

George zat voorop

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Opleider installatietechniek George Greuter (47) zat in 1976 met zijn jongere broers Tom (41) en Michiel (39) op de Norton Dominator van hun vader in de achtertuin van het ouderlijk huis aan de Pinksterbloemstraat 16 in Krommenie.

„Mijn vader kocht de motor in 1961: spiksplinternieuw. Hij was toen vierentwintig en had als vrijgezel er vier jaar lang alles voor gelaten; zelfs gestopt met roken. Het eerste wat hij deed was de Norton uit elkaar halen en overnieuw laten spuiten: een speciale groene kleur. Kort daarna leerde hij onze moeder kennen. Een knappe vent én hij had een echte motorfiets, vertelde zij later. Ze hebben veel rondgetoerd. Soms was er een verjaardagsfeest voor de motor. Gasten zonder helm op, kwamen dan niet binnen. Vaders rechtlijnigheid was ook lastig. Hij was autoritair. Eten moest Hollandse pot zijn. Moeder maakte wel eens stiekem macaroni, maar ketchup of piccalilly was verboden. Soep, vlees, vla en op vrijdag vis. Die kreeg hij van stropers uit de buurt in ruil voor een technische wederdienst. Als machinebankwerker maakten zijn handen wat zijn ogen zagen. Voor zijn modeltreinbaan gebruikte hij originele bouwtekeningen. In de schuur had hij een draai- en werkbank. De Norton stond onder een laken. Interesse voor de motor vond mijn vader leuk. Toch had hij mij er meer bij kunnen betrekken. Als ik naast hem sleutelde aan brommers, hielp hij nauwelijks. Het was ook nooit goed. Na de scheiding begin jaren tachtig bleven hij en ik als enigen in het huis. Wij hadden vaak ruzie. Later, toen ook ik weg was, bleef hij druk met techniek. Zijn kat heette Zuigerveer. Met lekker weer toerde hij op de Norton, zo ook op 7 augustus 1993. Die zaterdag reed hij met zijn nieuwe vriendin achterop naar zijn zus in de Achterhoek. Op de A1, in de buurt van Deventer, crashten ze; waarschijnlijk door een acute hersenbloeding. Als mijn vader het had overleefd was hij een kasplantje geweest. Ook daarom hadden we er vrede mee. Sterven op zijn motor was in die zin een mooi einde.”

U kunt zelf ook een foto insturen. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ gemaakt wordt. Stuur aan: opnieuweenfoto@gmail.com