Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Franse soldaten en gijzelaar dood bij mislukte reddingsactie Somalië

Archieffoto van legervoertuigen van de Afrikaanse vredesmacht die in Somalië tegen Al-Shabaab vecht. Foto AFP / Tobin Jones

Twee Franse soldaten en een Franse gijzelaar zijn afgelopen nacht om het leven gekomen bij een mislukte operatie in Somalië die bedoeld was om de gijzelaar te bevrijden. Dat heeft het Franse ministerie van Defensie vanochtend bekendgemaakt.

Volgens de BBC probeerde een groep Franse commando’s tevergeefs een in 2009 gekidnapte Franse agent te bevrijden bij een actie in het zuid-Somalische stadje Bulo Marer. De commando’s zouden in het stadje, ondersteund door helikopters, een basis van moslimextremisten hebben aangevallen. Daarbij werden zeventien militanten gedood. De agent is volgens Frankrijk door de gijzelaars omgebracht.

Al-Shabaab beweert dat gijzelaar nog in leven is

De moslimextremisten van Al-Shabaab, dat de controle heeft over delen van Somalië, hebben een andere lezing. Zij zeiden in reactie op de verklaring van het Franse ministerie van Defensie dat agent Denis Allex nog in leven is, maar dat binnen twee dagen over zijn lot wordt besloten. Ook claimt Al-Shabaab een gewonde Franse soldaat gevangen te hebben genomen. Frankrijk heeft nog niet op de beweringen van Al-Shabaab gereageerd.


View Larger Map

Dennis Alex werd in juli 2009 samen met een collega ontvoerd in Somalië. De collega van Allex wist een maand na de ontvoering te ontsnappen.

De Franse operatie in Somalië begon een paar uur nadat president Hollande gisteren bevestigde dat Frankrijk in Mali een militaire operatie tegen moslimextremisten is begonnen. Volgens Frankrijk staan beide operaties los van elkaar. In Somalië zijn net als Mali moslimextremisten actief die Frankrijk en andere westerse landen beschouwen als een bedreiging voor hun nationale veiligheid.