Dit is een artikel uit het NRC-archief

Defensie

Franse piloot omgekomen in Mali - buurlanden sturen troepen

Archieffoto van de islamitische rebellen die in Mali de laatste maanden aan een opmars bezig waren. Foto AP

Bij de militaire operatie die Frankrijk gisteren begonnnen is in Mali is een Franse piloot om het leven gekomen. Dat maakte de Franse minister van Defensie vanochtend bekend. Hij zei dat Frankrijk ook vanochtend luchtaanvallen in het land heeft uitgevoerd.

De Franse president Hollande maakte gisteravond bekend dat Frankrijk troepen naar Mali heeft gestuurd om het regeringsleger te helpen in hun strijd tegen islamitische rebellen die de controle hebben over het noorden van het land. De minister van Defensie meldde vanochtend dat enkele honderden Franse militairen in Mali zijn om de hoofdstad Bamako te beschermen.

De steunoperatie van Frankrijk aan het Malinese leger had gisteravond direct succes toen het leger met steun van de Franse militairen het stadje Konna heroverden op de rebellen. Bronnen rond het Malinese leger zeiden tegen persbureau Reuters dat het Malinese leger vanochtend “de laatste beetjes verzet” van de rebellen in en rond Konna aan het bestrijden was.

Onze correspondent in Parijs Peter Vermaas twittert dat president Hollande vanmiddag vergadert met zijn oorlogskabinet:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Oorlogskabinet om 15h bijeen vanmiddag. #mali
Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Gegijzelde niet gered in Somalië, helikopterpiloot dood in Mali: Hollande komt niet naar Marseille om culturele jaar te openen.

Buurlanden sturen vanaf maandag troepen

Het samenwerkingsverband van west-Afrikaanse staten Ecowas kondigde vanochtend aan komende maandag te beginnen met het sturen van troepen naar Mali. Frankrijk had de VN-Veiligheidsraad gisteravond gevraagd in te stemmen met het op korte termijn stationeren van een regionale troepenmacht. Onder meer Ivoorkust zal vanaf maandag militairen naar Mali sturen.

Frankrijk stuurde gisteren soldaten naar voormalig kolonie Mali op verzoek van de in het nauw geraakte interim-president Dioncounda Traoré. Mali gleed vorig jaar weg in politieke chaos, waardoor extremistische organisaties, deels gelieerd aan Al-Qaeda, vaste voet aan grond kregen in het noorden. Vandaar uit zijn zij begonnen aan een opmars naar het zuiden.