Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Terrorisme

Franse luchtaanval tegen rebellen Mali

Het Franse leger heeft in Mali luchtaanvallen uitgevoerd om de opmars van islamitische extremisten uit het noorden te stoppen. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius, vrijdagavond bevestigd, na een dag van speculaties over de Franse betrokkenheid. Hij zei niet hoeveel militairen Frankrijk naar het West-Afrikaanse land heeft gestuurd. De interventie zal volgens president François Hollande „zo lang duren als nodig”.

De Malinese president Dioncounda Traoré heeft gisteren de noodtoestand afgekondigd en bedrijven en ngo’s gevraagd om hun voertuigen af te staan aan het leger. De noodtoestand is tien dagen van kracht.

Traoré had de voormalige kolonisator donderdag al om hulp gevraagd. De verovering van het stadje Konna leidde tot de vrees dat de islamitische extremisten, die het noorden van het land hebben ingenomen, aan een zuidwaarts offensief waren begonnen dat het leger niet zou kunnen stoppen. De luchtaanvallen zouden gistermiddag in Konna hebben plaatsgehad, meldden ooggetuigen.

Volgens Hollande opereert Frankrijk „binnen het kader van het internationaal recht” door „een bevriende natie” te helpen en intussen de eigen onderdanen te beschermen tegen „terroristen”. In Mali wonen naar schatting 6.000 Fransen.

Op verzoek van Frankrijk kwam de VN-Veiligheidsraad donderdag in spoedzitting bijeen om een resolutie aan te nemen over snelle inzet van buitenlandse militairen in Mali. Vermoedelijk nog voordat de raad was uitvergaderd, stuurde Frankrijk al militaire toestellen naar het gebied. Een hoge Franse diplomaat beaamde vrijdag dat ’s nachts „technisch personeel” uit Frankrijk in de strategisch gelegen stad Mopti geland was.

Afrikaanse landen hadden al eerder op ingrijpen aangedrongen, maar de Verenigde Staten en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon wilden niet overhaast in actie komen. „Profiterend van de vertraging tussen de internationale besluitvorming en het moment van hun inwerkingtreding, zijn de terroristische groepen en criminelen naar het zuiden opgetrokken, met als doel heel Mali te controleren en een terroristische staat te vestigen”, zei Fabius vrijdag. De situatie in Mali bedreigt volgens hem „niet alleen heel Afrika maar ook Europa”.

Franse diplomaten pogen intussen obstakels weg te nemen voor een interventie van ongeveer 3.000 West-Afrikaanse soldaten onder VN-vlag. De huidige Franse interventie blijft dan vermoedelijk beperkt tot het afslaan van het rebellenoffensief. Een woordvoerder van EU-buitenlandchef Catherine Ashton zei vrijdag dat de EU de voorbereidingen voor een militaire trainingsmissie voor Mali, evengoed een wens van Frankrijk, zal „bespoedigen”. De VS en Ban Ki-moon willen dat eerst het ongedisciplineerde Malinese leger wordt getraind voordat de West-Afrikaanse militairen in actie komen.