Dit is een artikel uit het NRC-archief

Arbeidsmarkt

Frans akkoord over arbeidsmarkt na maanden van onderhandelen

Het akkoord wordt gezien als een overwinning voor de Franse president François Hollande. Foto AFP / Philippe Wojazer

Na maanden van onderhandelingen hebben werkgevers en werknemers in Frankrijk gisteravond laat een akkoord gesloten over het hervormen van de arbeidsmarkt. Het akkoord, gezien als een belangrijke overwinning voor president Hollande, komt als een verrassing.

De onderhandelingen tussen werkgevers- en werknemersorganisaties waren in december vastgelopen en daarom waren de verwachtingen laaggespannen toen de werkgevers en de bonden donderdag weer om tafel gingen voor een ultieme poging het eens te worden. Een aantal vakbonden had aangekondigd geen akkoord te zullen tekenen dat een vorm van flexbiliteit op de arbeidsmarkt introduceert.

Zo’n akkoord ligt er nu toch. Het ontslagrecht wordt versoepeld: het wordt voor bedrijven gemakkelijker om in crisistijd van personeel af te komen. Wel wordt het voor bedrijven duurder - en dus minder aantrekkelijk - om personeel een tijdelijk contract aan te bieden. De vakbonden kregen voor elkaar dat werknemers makkelijker toegang krijgen tot scholing en een aanvullende zorgverzekering.

Onze correspondent in Parijs Peter Vermaas:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Fijne meevaller voor Hollande, dat sociaal akkoord, hoewel twee vd vijf vakbonden niet meedoen en de details nog besproken moeten wordenm

Akkoord definitief als meerderheid bonden instemt

Van de vijf grootste vakbonden stemden er drie voor het akkoord en twee tegen. De bonden gaan nu hun leden raadplegen. Het akkoord wordt definitief als een meerderheid van de bonden instemt. Hollande prees de deal gisteravond en heeft zijn regering gevraagd alvast nieuwe wetgeving voor te bereiden.

De grote vraag is of het akkoord goed genoeg is om de Franse economie uit het slop te halen. De werkloosheid in Frankrijk is volgens nieuwe Europese cijfers opgelopen tot 10,5 procent, tegen 5,4 procent in Duitsland. Meer dan een kwart van de Franse jongeren zit thuis. De Franse begroting houdt voor 2013 rekening met 0,8 procent groei, maar optimistisch gestemde economen verwachten in het gunstigste geval voor dit jaar een economie die groeit noch krimpt.