Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Rebellen dreigen Frankrijk met aanslagen vanwege ingrijpen in Mali

Franse militairen op weg naar Bamako, de hoofdstad van Mali. Foto AP / R.Nicolas-Nelson

De Franse president Hollande heeft opdracht gegeven om extra veiligheidsmaatregelen te nemen rond openbare gebouwen en in het openbaar vervoer in zijn land. Het is een reactie op de bedreigingen aan het adres van Frankrijk door rebellengroep Ansar Dine.

De bedreigingen volgen op de militaire acties van Frankrijk in Mali en Somalië. Hollande wil voorkomen dat terroristen een aanslag plegen als vergelding voor de Franse operaties in Afrika. Het Franse leger is daar in zware gevechten verwikkeld met islamitische rebellen.

NOS-verslaggever Ron Linker: er worden vooral voorzorgsmaatregelen genomen:

Ansar Dine waarschuwt Frankrijk voor vergelding

Eerder vandaag waarschuwde een woordvoerder van de rebellengroep Ansar Dine in Mali dat het ingrijpen van Frankrijk Franse burgers in gevaar brengt. De woordvoerder zei:

“Er zullen consequenties zijn, niet alleen voor gekidnapte Fransen, maar ook voor Franse burgers, waar zij zich ook in de islamitische wereld begeven.”

Afrika-correspondent Koert Lindijer van NRC Handelsblad beschrijft de rebellen groep Ansar Dine als volgt:

Ansar Dine presenteert zich als een gematigd alternatief voor Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb en de daaraan gelieerde groep Mujao. Maar het werkt nauw samen met deze twee groepen.

Het Franse leger moet in Mali voorkomen dat de rebellen de hoofdstad Bamako innemen. President Hollande benadrukt dat de troepen vooral in Mali zijn ter ondersteuning van het West-Afrikaanse bondgenootschap Ecowas.

Gisteren begon Frankrijk met luchtaanvallen op stellingen van de moslimextremisten. De VN-Veiligheidsraad had eerder groen licht gegeven voor een interventie in Mali.

Nederlandse overheid ontraadt alle reizen naar Mali

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag het reisadvies naar Mali aangescherpt, meldde persbureau Novum eerder vandaag. Alle reizen naar het West-Afrikaanse land worden ontraden. Volgens het ministerie bestaat in het land naast oorlogsgeweld het voortdurende risico van terroristische aanslagen en ontvoeringen.

De Malinese overheid kondigde gisteravond de noodtoestand af. Islamitische extremisten in Mali trokken donderdag verder dan ooit tevoren op naar het deel van het land dat nog in handen is van de regering. Inmiddels heeft de Franse luchtmacht de strijd aangebonden met de extremisten.

Nederlanders die in Mali zijn worden geadviseerd politieke ontwikkelingen goed te volgen. Ook moeten ze zorgen dat ze over “adequate communicatiemiddelen en contactgegevens” beschikken en moeten ze zich ervan bewust zijn dat reizen na zonsondergang met zowel openbaar vervoer als privévervoer voor het hele land wordt ontraden.

Franse helikopterpiloot komt om bij aanvallen in Mali: