Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Frankrijk bombardeert nog altijd stellingen van rebellen in Mali

Franse gevechtsvliegtuigen boven het West-Afrikaanse Mali. Foto AFP / Nicolas-Nelson Richard

Frankrijk voert in Mali nog altijd bombardementen uit op stellingen van islamitische rebellen. Dat meldt nos.nl. De Fransen dringen de rebellen terug naar het noorden van het land. Meteen na de Franse interventie besloot het West-Afrikaanse bondgenootschap Ecowas ook troepen naar Mali te sturen.

Frankrijk besloot tot de inval toen de islamitische strijders vanuit Noord-Mali een opmars naar het zuiden begonnen. Het is de tweede dag dat Frankrijk stellingen in Mali bombardeert. Het Malinese leger heroverde dankzij de steun van Franse militairen gisteravond al het stadje Konna op islamitische rebellen.

NOS-verslaggever Ron Linker over de situatie in Mali:

President Hollande zegt dat hij besloten had tot de inval omdat het voortbestaan van Mali bedreigd werd en omdat de veiligheid in de hele regio op het spel staat.

Volgens militaire bronnen in Mali zijn op de eerste dag al zeker honderd rebellen omgekomen. Ook een Franse helikopterpiloot is gesneuveld.

De rebellen in Mali hebben gewaarschuwd dat zij het militaire ingrijpen van Frankrijk zullen wreken. In Frankrijk zijn daarom vandaag extra veiligheidsmaatregelen getroffen tegen eventuele terreuraangslagen.

Hollande: geen ander doel dan bestrijden terrorisme: