Dit is een artikel uit het NRC-archief

Beeldende kunst

Forse kritiek op verkoop Afrikacollectie door Wereldmuseum

Foto ANP / Lex van Lieshout

Het Wereldmuseum in Rotterdam zal internationaal in een isolement komen als het zijn omstreden plan doorzet om de Afrikacollectie te verkopen. Daarvoor waarschuwt koepelorganisatie European Ethnology Museums Directors Group (EEMDG), waarbij alle grote musea voor volkenkunde in Europa zijn aangesloten. De organisatie stuurde afgelopen najaar een brandbrief aan de gemeente Rotterdam, die eigenaar is van de collectie.

Het Wereldmuseum wil zijn Afrikaanse kunstverzameling op de markt brengen om bezuinigingen van de gemeente op te vangen. Kunstwetenschappers en andere musea hebben grote bezwaren tegen de voorgenomen verkoop. De collectie zou “beschermwaardig” zijn omdat deze van belang is voor de vaderlandse geschiedenis. Woensdag vergadert de Rotterdamse gemeenteraad erover.

De EEMDG roept de gemeente op om de collectie niet te verkopen aan de hoogste bieder:

“Wij geloven dat musea zoals die van ons een sterke verantwoordelijkheid hebben voor hun collecties, ons erfgoed, en dat deze verantwoordelijkheid verder gaat dan de uitdagingen van bepaalde tijden.”

Musea en burgers proberen verkoop tegen te houden

Ook Afrikaanse musea willen dat de collectie behouden blijft. AFRICOM, de overlegorganisatie van Afrikaanse musea, vindt dat de Afrikaanse landen op zijn minst geconsulteerd moeten worden om na te gaan of objecten in het verleden zijn gestolen uit Afrika. Ook willen de musea de kans krijgen om kunstvoorwerpen terug te kopen.

In Rotterdam is een groep burgers samen met vertegenwoordigers van de Surinaamse gemeenschap een petitie gestart om de verkoop te blokkeren. Onder de ondertekenaars bevinden zich spiritueel leiders en de voorzitter van de Vereniging Surinaamse Nederlanders.

Het is de vraag of de gemeente deze argumenten zal laten meewegen. Een verkoop van de collectie is voor de gemeente financieel aantrekkelijk: als het museum de collectie mag verkopen, zal het geen beroep meer doen op gemeentelijke subsidie.