Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Flits. En toen was er een verzekeraar met kooplust

Typische transfers of bonje in de boardroom, gesuikerde bonussen of verbroken beloftes? De nieuwe firma is erbij – elke zaterdag.

Bestuursvoorzitter van verzekeraar Delta Lloyd Niek Hoek. Interview over de kredietcrisis door Daan van Lent. FOTO: BRAM BUDEL
Bestuursvoorzitter van verzekeraar Delta Lloyd Niek Hoek. Interview over de kredietcrisis door Daan van Lent. FOTO: BRAM BUDEL Bram Budel

Alsof het pinda’s zijn, zo rap werden ze deze week voor bijna een half miljard euro verkocht. Zomaar, op een doordeweekse dinsdagavond.

18.29 uur ging het bericht bij Delta Lloyd de deur uit dat de Britse moeder haar resterende belang in de verzekeraar wilde verkopen. 23.19 uur volgde de boodschap dat alle 34 miljoen aandelen al onderhands waren verkocht. Professionele beleggers hadden zelfs overtekend op de stukken. Koerswinst in een weekje: 15 procent.

Een huzarenstukje. Ter vergelijking: het bod op apothekersketen Mediq is nog geen tweemaal het bedrag dat dinsdag over tafel ging.

In 1973 kwam Delta Lloyd in Britse handen. Maar de laatste tijd boterde het niet. „Ik heb voor verzekeraars nooit geloofd in het Angelsaksische model waarbij de aandeelhouder zo weinig mogelijk eigen vermogen inzet om het rendement op te voeren”, zei bestuursvoorzitter Niek Hoek drie jaar geleden. Hij verzette zich met succes tegen pogingen van moeder om dochter uit Mokum af te romen en extra dividend te trekken. Sterker, de Hollanders daagden een paar jaar geleden grootaandeelhouder Aviva voor de rechter omdat zij te veel invloed zou nastreven – tegen de afspraken van 1973 in. En won.

De verzekeringsbranche heeft het moeilijk. Er staat veel te koop, er is geld nodig. Delta Lloyd kreeg geen staatssteun en heeft nu de handen vrij. De verzekeraar schrapt al jaren geleidelijk banen, de komende jaren zo’n 5 procent per jaar. Hoek eind vorig jaar in deze krant: „En dat is nodig, want we willen de grootste worden.” Hij is er klaar voor en had deze week moeite het afscheid van de Britten niet te uitbundig te vieren. De topman in een toelichting: „De verkoop markeert het einde van een tijdperk.”

Jeroen Wester