Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Eens zal Blokhuijsen hem verslaan

Jan Blokhuijsen vormt de grootste bedreiging voor Sven Kramer. Hij geniet van de strijd met zijn machtige teamgenoot, maar Blokhuijsen blijft nog even de kroonprins.

Zelfs een dun glimlachje kan er niet meer af. Met een gezicht op onweer stapt Jan Blokhuijsen op het podium waar Sven Kramer even daarvoor de hoogste trede heeft ingenomen. Zoals altijd. „Een shitrace”, blaft Blokhuijsen na zijn 5 kilometer, waarin hij veel te veel tijd (5,61 seconden) heeft verloren op zijn grote rivaal – en ploeggenoot.

Als alles klopt, kan hij Kramer hebben. Hij weet het. Maar toch staat na twee afstanden op het EK allround weer die nare tussenstand op het bord in Thialf: 1. Sven Kramer. 2. Jan Blokhuijsen. Het toernooi is nog niet voorbij, maar ook dit EK zal het Blokhuijsen nog niet lukken, is de belangrijkste conclusie na dag één.

„Ik ben de eerste echte uitdager van Sven op allroundtoernooien”, klonk het twee dagen voor het toernooi Thialf nog zelfbewust uit zijn mond. Als jongeling zag de schaatser uit Zuid-Scharwoude hoe andere concurrenten zich zomer in, zomer uit in het zweet werkten om Kramer te verslaan, maar Håvard Bøkko, Ivan Skobrev, Enrico Fabris of Shani Davis brachten de Fries zelden van zijn stuk sinds hij in 2007 in Collalbo zijn eerste internationale allroundtoernooi won.

Maar Blokhuijsen (23) is van een buitencategorie: hij naderde Kramer afgelopen jaar zo dicht dat hij „als een serieuze bedreiging” wordt gezien, weet de West-Fries. „Ik daag hem gewoon uit”, zegt hij. Niks bescheidenheid, niks ontzag, niks twijfel. Vorig jaar, in Boedapest, verklaarde al eens dat hij ervan kon genieten als hij Kramer „gruwelijk boos” zag worden als Blokhuijsen hem op de racefiets te snel af was geweest. „Sven moet op de toppen van zijn kunnen rijden om mij te verslaan”, weet Blokhuijsen. „Ik word ieder jaar nog beter. Natuurlijk merk je dat. Er wordt gewoon meer naar je gekeken.”

Blokhuijsen meldde zich na de Spelen van Vancouver (2010) bij de TVM-ploeg. Zijn belang was duidelijk: als talent kon hij alleen maar beter worden als hij dagelijks ging trainen met de sterkste schaatser ter wereld, kopman van de best geëquipeerde schaatsploeg.

Blokhuijsen ontwikkelde zich zo goed dat er een ware machtsstrijd ontstond binnen de ploeg. Spanningen, emoties, twee apen voor slechts één hoogste plek op de rots. Steeds meer koos Blokhuijsen zijn eigen pad. „Toen ik net bij TVM kwam volgde ik braaf het programma. Dan ga je zelf meedenken, waar ga ik de volgende stap zetten? Dat is ook gewoon leuk.”

Angst voor zijn dominante tegenstander heeft Blokhuijsen niet, misschien is dat wel het grootste verschil met eerdere uitdagers. „Sven speelt spelletjes”, zei verschillende keren, als een schijnbaar onzekere Kramer hem weer eens naar voren had geschoven als titelfavoriet.

Hij leek zo dichtbij, twee weken geleden, tijdens het NK allround, toen het verschil minimaal was. Des te groter de teleurstelling op deze vrijdagavond.

Eens zal de dag aanbreken, voelt Blokhuijsen. Eens zal hij de meest succesvolle allrounder aller tijden verslaan.