Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wetenschap

De veiligheid van Becel pro-activ is wel erkend

Illustraties Cyprian Koscielniak

Foodwatch beschuldigt Unilever van het oprekken van de wetenschap achter Becel (Opinie&Debat, 5 januari). De onderbouwing van het betoog blijkt niet gebaseerd te zijn op objectieve inhoud, maar op subjectief wantrouwen.

Wetenschap vormt al vijftig jaar de basis van Becel. Een op de drie Nederlanders heeft verhoogde cholesterolwaarden. Dit is een erkende risicofactor voor hart- en vaatzieken.

Becel werd ontwikkeld op verzoek van artsen. Meervoudig onverzadigde vetten worden gezien als een belangrijk instrument voor het behouden van normale bloedcholesterolwaarden.

Becel pro-activ is gebaseerd op de werking van plantensterolen, die cholesterolopname tegengaan. Meer dan 85 wetenschappelijke studies, zowel onafhankelijk als gesponsord door Unilever, onderschrijven de cholesterol verlagende effecten van Becel pro-activ. Deze gedegen wetenschappelijke basis overtuigde de Europese Commissie in 2009 tot goedkeuring van de claim dat Becel pro-activ het ziekterisico beperkt.

In de meer dan 25 landen waar Becel pro-activ op de markt is, bevestigen uitgebreide beoordelingen van onafhankelijke toelatingsautoriteiten – waaronder de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid – de veiligheid.

Gedegen onderzoek en onderbouwde kritiek geven in ons bedrijf sturing aan productinnovatie. Het artikel raakt ons, omdat Foodwatch elk onderzoek of iedere autoriteit die ons product steunt bij voorbaat bestempelt als onbetrouwbaar, zonder geldige reden.

Dit blijkt ook uit het feit dat Foodwatch de uitspraak van de Duitse rechtbank aanvalt. Na een zorgvuldige weging van de feiten verwierp deze rechtbank alle beschuldigingen van Foodwatch.

Gert Meijer

Vice-President Global Nutrition & Health van Unilever, Rotterdam