Dit is een artikel uit het NRC-archief

Sport

Kramer behoudt leiding EK Allround - De Jong start met derde plek

HEERENEVEEN - in actie tijdens de 1500 meter dames op het NK Allround in Thialf. ANP Jerry Lampen
HEERENEVEEN - in actie tijdens de 1500 meter dames op het NK Allround in Thialf. ANP Jerry Lampen Antoinette de Jong voor aanvang van de 500 meter op het NK allround in Thialf. ANP / Jerry Lampen

Sven Kramer heeft op de EK allround in Heerenveen ook na de derde afstand de leiding in handen. Bij de vrouwen is Antoinette de Jong is het EK allround begonnen met een knappe derde plaats op de 500 meter.

De 17-jarige De Jong had 39,42 seconden nodig voor de halve kilometer. Ze bleef daarmee Ireen Wüst 27 honderdsten voor. De zege ging in een kampioenschapsrecord naar de Tsjechische Karolina Erbanova in 38,72, meldt persbureau Novum.

Duitse Pechstein start met tijd van 40,01

Diane Valkenburg en Linda de Vries werden respectievelijk zesde en zevende. Valkenburg noteerde 39,93, De Vries was vijfhonderdste langzamer. Claudia Pechstein begon met een tijd van 40,01 aan de titelstrijd.

Martina Sablikova, die kampt met rugklachten, kwam niet verder dan de zestiende tijd in 40,95. Ze heeft daardoor al een flinke achterstand op de concurrentie op de 3000 meter, die later vandaag wordt verreden.

1.500 meter Kramer niet zoals gewenst

De 1.500 meter van Kramer verliep niet zoals gewenst. De vijfvoudig Europees kampioen klokte 1.47,49 en eindigde daarmee slechts als achtste. Renz Rotteveel (negende) volgde hem op de voet.

Ondanks de tegenvallende achtste plaats van Kramer werd het gat met Blokhuijsen groter, omdat de Noord-Hollander na 1.47,89 finishte, als tiende. In de tussenstand zakte Blokhuijsen daardoor van de tweede naar de derde plaats.

De mijl werd gedomineerd door de Polen. Konrad Niezwiedzki (1.46,32) won de afstand en Zbigniew Brodka eindigde als tweede.

Ted-Jan Bloemen stelde opnieuw teleur met een achttiende tijd van 1.50,50. Rotteveel en Bloemen, die respectievelijk negende en vijftiende staan, verschijnen morgen niet meer aan de start van de 10.000 meter.

Op de slotafstand verdedigt Kramer een voorsprong van 5,72 seconden op nummer twee, de Noor Havard Bökko. Blokhuijsen heeft een achterstand van 7,88. Ook de Noor Sverre Lunde Pedersen, die op 8,90 van de Friese leider staat, heeft nog zicht op een medaille.