Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

Broer president Venezuela: Hugo Chávez niet in coma - ‘geruchten volstrekt vals’

Een enorme muurschildering van Chávez in de hoofdstad Caracas. Foto Reuters / Jorge Silva

De broer van Hugo Chávez heeft vandaag met klem ontkent dat de Venezolaanse president in coma ligt. De zieke Chávez zou op Cuba herstellen van zijn operatie, en aan de beterende hand zijn. Chavez vecht al enige tijd tegen kanker.

Broer Adan Chávez liet een officiële verklaring uitgaan na zijn bezoek aan de Cubaanse hoofdstad Havana. Sinds 11 december werd niets losgelaten over de toestand van de 58-jarige president Chávez. Zijn broer, gouverneur van Barinas, de thuisstaat van de de familie, laat nu echter weten dat de gezondheid van de president elke dag vooruit gaat:

“Het staatshoofd reageert goed op de behandeling en zijn herstel vordert elke dag. Informatie op sociale netwerken en via andere media, dat de president in coma zou zijn en dat zijn familie er over zou denken de apparatuur die hem in leven zou houden uit te schakelen, is volstrekt vals.”

Betrouwbaarheid verklaring moeilijk in te schatten

Hoe betrouwbaar de woorden van Adan Chávez precies zijn, is moeilijk in te schatten. Sinds Chávez’ kankerdiagnose ruim anderhalf jaar geleden geeft de regering slechts sporadische, onbetrouwbare en vaak overoptimistische verklaringen. Details ontbreken meestal. Na vier operaties in Cuba is bijvoorbeeld nog altijd niet onthuld waar de tumor van Chávez precies zit, om wat voor kanker het gaat en wat zijn kans op herstel is.

Chávez werd in oktober herkozen als president van Venezuela. Zijn inauguratie werd afgelopen afgelopen week vanwege zijn ziekte voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Buitenlandredacteur van NRC Handelsblad Ykje Vriesinga schreef vorige week al dat de regering van Venezuela volhoudt dat Chávez ondanks zijn ziekte het land gewoon nog bestuurt:

De vicepresident van Venezuela, Nicolás Maduro, houdt vol dat Chávez zijn taken uitvoert vanaf zijn ziekbed – ondanks officiële bevestiging dat zijn toestand “ernstig” is. Maduro heeft de inauguratieceremonie al afgedaan als een “formaliteit”.