Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Wonen

Binnenkijken

Thijs Wolzak fotografeert elke week een bijzonder interieur. Deze week het zelfontworpen huis van Hans van Heeswijk.

binnenkijken
binnenkijken

Huis Architect Hans van Heeswijk (1952) wandelde een paar jaar geleden door het Diemerpark in Amsterdam en zag toevallig een bouwkavel. „Binnen een seconde zag ik dit huis voor me.” Zijn „droomhuisje” heeft drie woonlagen en een kelder. Hij heeft het ontworpen als „een tribune voor het uitzicht”. Van Heeswijk woont hier met zijn vrouw Natascha Drabbe (1966). Zijn drie studerende kinderen – op de foto Bas (19) en Maxe (22), niet op de foto Sjors (20) – komen af en toe in het weekeinde langs en hebben er ieder een eigen slaapkamer. Dat zijn dan meteen de enige kamers in het huis. Verder is het een open ruimte. In het midden is „het serviceblok”. Hier zijn alle praktische functies verstopt: de toiletten, de trap naar de kelder, kasten, leidingen, de liftschacht. Het liftje gebruiken ze voor „het transport van de was en dienbladen met glazen en hapjes”. Het serviceblok is bekleed met houten latjes voor een goede akoestiek. Het huis heeft ook een dakterras.

Bijzonder Van Heeswijk ontwierp niet alleen het huis, maar ook een aantal meubels en het hang- en sluitwerk. De eettafel en de bank zijn bijvoorbeeld van zijn hand, net als het aanrecht. In het midden van het aanrechtblad zit een afvalgat. „Dat hadden we ooit in het buitenland gezien. Op de losse kookplaten kunnen met gemak twee koekenpannen naast elkaar staan.”

Van Ikea „We zijn er een keer gaan kijken. We hebben servetjes gekocht.”

Bij brand meenemen

Een aantal bijzondere, antiquarische architectuurboeken. Ik heb onvervangbare boeken over Pierre Chareau, Le Corbusier en Ludwig Mies van der Rohe.