Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Beursjaar begint goed: vraag aluminium stijgt

Het cijferseizoen is afgetrapt door Alcoa. Het eerste Nederlandse fonds dat deze week cijfers presenteert is ASML.

Als de vooruitzichten voor Alcoa symbool staan voor héél 2013 dan wordt dit lang geen slecht jaar. De Amerikaanse aluminiumproducent is traditioneel het eerste bedrijf dat het kwartaal- en jaarcijferseizoen opent.

Dat deed het afgelopen dinsdag dan ook met klinkende cijfers. Alcoa presenteerde naar verwachting een nettowinst van 185 miljoen euro, of wel 21 cent per aandeel. Maar belangrijker: de onderneming verwacht dit jaar een wereldwijde stijging van de vraag naar aluminium van 7 procent.

Zowel de Amerikaanse beurzen als de Nederlandse AEX veerden er even van op. Maar beleggers blijven in afwachting van het cijferseizoen dat komen gaat. In het laatste kwartaal van vorig jaar werd de vraagprognose naar aluminium door Alcoa nog naar beneden bijgesteld van 7 naar 6 procent. Belangrijkste oorzaak was de haperende vraag in China. Goed nieuws voor de wereldeconomie dat China naar de inschatting van Alcoa weer op stoom komt. Het Amerikaanse bedrijf levert haar aluminium over de hele wereld in allerlei belangrijke industriële sectoren, van de luchtvaart tot consumentenelektronica. Het geldt daarmee traditioneel als een belangrijke eerste graadmeter voor het nieuwe beursjaar.

Nederland trapt het cijferseizoen volgende week af met chipmachinefabrikant ASML. Het bedrijf, dat als eerste zijn jaarcijfers presenteert, zal traditiegetrouw niet of amper afwijken van de winst- en omzetverwachtingen die het eerder al heeft uitgesproken. Het Veldhovense bedrijf kan goed in de toekomst kijken omdat het negen maanden nodig heeft om een chipmachine te bouwen en dat alleen in opdracht doet. Als monopolist in de chipmachinebouw heeft het bovendien goed zicht op de afzetmarkt van zijn klanten, waaronder elektronicaconcern Samsung. Interessant wordt of ASML in navolging van Alcoa een voorspelling kan doen over de consumentenmarkt in China.

Fabrikanten van smartphones en andere elektronische gadgets kunnen niet zonder de geavanceerde machines van ASML. Maar het is verder de vraag of het bedrijf de snelle technologische ontwikkelingen, waardoor chips voor elektronica steeds meer informatie kunnen dragen, wel kan bijbenen. Om zijn klanten bij te blijven heeft ASML vorig jaar de Amerikaanse laserfabrikant Cymer gekocht. Analisten die de sector volgen letten volgende week bij de presentatie van de cijfers vooral op de ontwikkelingen rond de lasertechnologie die nodig is om de nieuwe generatie chips te kunnen fabriceren. Robin van den Broek van ABN Amro heeft twijfels of ASML de afgesproken systeemvereisten met haar klanten in 2014 wel gaat halen. „Het is de laatste tijd erg stil. Het zou me niet verbazen als het langer duurt dan verwacht voordat de nieuwe machines rendabel zijn.”

Waar ASML het vooral van de Aziatische markt moet hebben, is Ahold, dat donderdag eveneens cijfers presenteert, voor 60 procent afhankelijk van de grillen van de Amerikaanse consument. De resultaten over het vierde kwartaal vorig jaar zijn belangrijk voor Ahold omdat ze de kerstaankopen omvatten.

Met welk sentiment consumenten in de VS het nieuwe jaar in zijn gegaan zal vrijdag moeten blijken uit de voorlopige indicator van de Universiteit van Michigan, die maandelijks het sentiment meet via een telefonische enquête.

Analisten houden de komende weken nauwlettend in de gaten hoe het consumentenvertrouwen zich ontwikkelt. De eerste euforie over het op de valreep bereikte tussenakkoord van Republikeinen en Democraten om de dreigende begrotingsafgrond voorlopig af te wenden, kan wel eens van korte duur zijn. De belastingverhogingen die doorgaan zullen consumenten voelen in hun portemonnee.