Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Bekende computerprogrammeur Aaron Swartz pleegt zelfmoord

De bekende computerprogrammeur Aaron Swartz heeft gisteren op 26-jarige leeftijd zelfmoord gepleegd in New York. Swartz, mede-oprichter van Reddit en een van de uitvinders van RSS, was de belichaming van open access, een beweging die kennis en informatie via internet wil ontsluiten voor een groot publiek.

Website The Tech kreeg van zijn oom Michael Wolf te horen dat Swartz gisteren zelfmoord heeft gepleegd. De advocaten van Swartz bevestigden het nieuws vervolgens tegenover The Tech. Ze spreken van “tragisch en hartverscheurend” nieuws.

Swartz kwam in de zomer van 2011 in het nieuws toen hij werd opgepakt omdat hij te veel academische artikelen had gedownload. Het Amerikaanse Openbaar Ministerie zag in het downloaden van 4,8 miljoen artikelen door Swartz een poging tot diefstal. Hij werd beschuldigd van fraude en computervredebreuk; en riskeerde een celstraf van 35 jaar en een boete van 1 miljoen dollar. Tijdens een zitting in de zaak eind september vorig jaar zei Swartz niet schuldig te zijn.

Programmeur werkte mee aan RSS, Wikipedia en Open Library

Swartz kopieerde de JSTOR-database niet omdat hij de artikelen zelf wilde hebben of de informatie wilde doorverkopen, maar om ze voor iedereen toegankelijk te maken, schreef Eva de Valk vorig jaar in nrc.next:

Het idee was juist om de artikelen te ‘bevrijden’ uit de afgeschermde JSTOR-omgeving en ze via file sharing-programma’s publiek toegankelijk te maken. Wetenschappelijke kennis wordt doorgaans gepresenteerd in vakbladen, die geraadpleegd kunnen worden via afgeschermde databases. Deze zijn moeilijk toegankelijk voor het grote publiek: losse artikelen kosten 19 dollar per stuk en gebruikers moeten zich registreren.

Swartz was al in zijn tienerjaren bezig met het internet. Op zijn veertiende werkte hij al mee aan de ontwikkeling van RSS, software waarmee je op de hoogte gehouden kunt worden van updates op websites. Later was hij onder meer betrokken bij Wikipedia, het Open Library-project en de creative commons-licenties, waarmee auteurs hun artikelen vrij ter beschikking kunnen stellen. Ook richtte hij de non-profit organisatie ‘Demand Progress’ op, een liberale actiegroep “gerund door gewone mensen in plaats van corporate fat cats”, aldus de website.