Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Auto van de week

Bas van Putten over de boevenbak

Foto van de week: met aandoenlijke regententrots staat minister van Justitie Ivo Opstelten in een loods verse wapenfeiten toe te lichten. Hij is omringd door BMW’s en Mercedessen uit het criminele circuit, in beslag genomen in het kader van de operatie Afpakken. Allemaal zijn het auto’s die de beschaving als fout diskwalificeert.

Geruststellend, hoe vooroordeelbevestigend het gajes koopt of steelt. Voer voor psychologen.

Mijn oog valt op de Mercedes links van de minister, een zwarte coupé. Ultieme boevenbak. Waarom is dat zo, als in dezelfde auto honderden fatsoenlijke mensen rondrijden, die niemand hebben omgelegd of bestolen? Waarom krijgen zij het stigma niet van tafel?

Omdat ze het niet willen.

De Benz naast Opstelten is een duistere machine met dubbele koplampen en verdacht blinkend chroom, als overstatement zo strijdig met de goede smaak dat een beetje dwarsligger, ook als hij zich verder keurig aan de wet houdt, hem moet en zal bezitten.

Bij de boef werkt dat provocatiemechanisme net zo. Daarom rijdt hij Mercedes. Een Prius zou verstandiger zijn, maar dat is buigen voor een wet die niet de zijne is. In hun staat van rebellie zijn goed en kwaad op dit terrein noodlottig met elkaar verbonden.