Dit is een artikel uit het NRC-archief

Wielrennen

‘Armstrong zal bij Oprah excuses aanbieden voor dopinggebruik’

Armstrong tijdens de Santos Tour Down Under in Adelaide, Australië in 2011. Hij zal bij Oprah Winfrey voor het eerst reageren sinds de publicatie van het USADA-rapport. Hij zal volgens een insider bekennen en zijn excuses aanbieden. Foto ANP / Benhamin Macmahon

Lance Armstrong gaat (gedeeltelijk) bekennen dat hij doping heeft gebruikt tijdens zijn wielercarrière in het interview met Oprah Winfrey dat maandag zal worden opgenomen. Dit heeft een insider aan persbureau AP laten weten.

Armstrong heeft tot nu toe altijd stellig ontkent doping te hebben gebruikt. Hij zal volgens de bron van AP ook zijn excuses maken voor zijn dopinggebruik. Armstrong zelf stuurde vandaag ook een bericht naar AP. Hij schreef daarin:

“Ik hebt Oprah Winfrey gezegd dat zij mag vragen wat zij wil en dat ik alle vragen direct, eerlijk en openhartig zal beantwoorden.”

De geruchten dat Armstrong in het interview met Oprah gaat bekennen werden de laatste dagen al steeds sterker. Vorige week meldde The New York Times op basis van meerdere anonieme bronnen dat Armstrong op het punt zou staan een bekentenis te doen.

USA Today meldde vandaag dat Armstrong bij Oprah inderdaad het gebruik van doping zal toegeven, maar dat hij niet in detail zal treden over zijn gebruik van verboden middelen.

Vorig jaar oktober presenteerde het Amerikaanse anti-dopingbureau USADA een rapport waarin meerdere wielrenners onder ede verklaarden dat Armstrong doping gebruikte. In de dagen daarna lieten sponsors hem vallen en stapte Armstrong op als voorzitter van zijn liefdadigheidsorganisatie Livestrong.

Ondertussen woedde er vandaag op Twitter een vurige discussie over de vraag hoe ernstig het nu precies is dat Armstrong doping heeft gebruikt. Aanleiding was een column van Volkskrantcolumnist Bert Wagendorp.