Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Agenten gewond bij rellen om Britse vlag in het Noord-Ierse Belfast

Een in brand gestoken auto tijdens de rellen vandaag in het Noord-Ierse Belfast. Foto AFP / Peter Muhly

Zeker zestien agenten zijn vandaag in het Noord-Ierse Belfast gewond geraakt bij rellen vanwege het neerhalen van de Britse vlag van het stadhuis. Volgens de politie waren zo’n duizend protestantse betogers op de been. Dat meldt persbureau AP.

Het geweld barstte los toen de protestanten een katholieke wijk in gingen in het oosten van de stad. Het is al enkele dagen onrustig in Belfast. NRC-correspondent Titia Ketelaar schreef gisteren:

Iedere dag gaan demonstranten de straat op, de vlag om hun schouders gedrapeerd. Ze zien er vaak niet ouder uit dan zestien. Hun gezichten verscholen achter sjaals en onder capuchons. Zodra het donker wordt, zwermen ze uit over straat. Ze gooien met lege bierflesjes, stenen, vuurwerk, benzinebommen.

Protestantse demonstranten voeren sinds begin december actie tegen een besluit van het stadsbestuur om de Britse vlag niet langer het hele jaar door te hijsen. Ketelaar legt uit:

Het besluit van het stadsbestuur om de vlag nog maar achttien dagen te voeren, net als de rest van het Verenigd Koninkrijk, voelt voor de protestante loyalisten in Noord-Ierland als verraad. De Union Jack staat voor hen gelijk aan trouw aan het Britse koninkrijk. In protestante arbeiderswijken wappert de vlag overal.

Dergelijke symbolische kwesties dienen doorgaans als katalysator van vurig protest in Noord-Ierland waar protestanten en katholieken elkaar geen millimeter ruimte gunnen.