Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beurzen en beleggen

Aankoop van Dockwise door Boskalis is rond

Topman Peter Berdowski van Boskalis is het nieuwe jaar voortvarend van start gegaan. Het bod op zee-transporteur en maritiem dienstverlener Dockwise werd donderdag door de aandeelhouders goedgekeurd en vrijdag wist Boskalis prompt bijna 10 miljoen aandelen te plaatsen waarmee het AEX-fonds 320 miljoen wist op te halen. Daarmee lijkt de overname van Dockwise een formaliteit. Boskalis bezit al ruim 30 procent van de aandelen en grootaandeelhouder Hal heeft ook al ruim 30 procent van de aandelen Dockwise aangemeld bij Boskalis. En zo is Berdowski in hoog tempo bezig om het baggerbedrijf uit Papendrecht om te bouwen tot een maritiem dienstverlener. Met de havendiensten van Smit Internationale, de vorige prooi van Berdowski, en de transportschepen van Dockwise kan Boskalis oliereuzen als Shell op alle markten bedienen. Beleggers zijn er blij mee. Ondanks de emissie sluit het aandeel boven de 34 euro, net onder de hoogste koers van het afgelopen jaar.

... en dalers

maar twijfel over overname TNT houdt aan

Voor Bernard Bot van koeriersbedrijf TNT Express zijn het moeilijke tijden. De interim bestuursvoorzitter van TNT Express is al veel langer interim dan de bedoeling was. De Amerikaanse concurrent UPS heeft vorig jaar een bod gedaan op TNT Express. Voor Bots voorganger Christine Lombard reden om op te stappen. Maar inmiddels groeit de twijfel over de slaagkans van de overname. De Europese Commissie vreest dat de overname de concurrentie op de markt voor koeriersdiensten te veel zal beperken. Joaquin Almunia , de EU-commissaris voor mededinging, verklaarde gisteren in een interview met de Financial Times dat het „niet makkelijk” is om de gevolgen van de overname van TNT op te vangen. In reactie daalde het aandeel gisteren met 3 procent naar 8,25 euro. Ruim onder het bod van UPS dat 9,50 euro per aandeel heeft geboden. Almunia ziet mogelijkheden om zijn bezwaren te ondervangen: de verkoop van onderdelen aan FedEx. Maar wil FedEx concurrent UPS in Europa in het zadel helpen?