Winterweer

De temperaturen gaan de komende dagen nog verder omlaag. Dat houdt verband met een duet tussen twee weerssystemen. Ten eerste een hogedrukgebied boven Scandinavië, ten tweede een depressie nabij de Baltische staten. Tussen beide in is een noordoostelijke luchtstroom op gang gekomen die vrieslucht van boven Rusland en Scandinavië onze kant op blaast. Vrijdagavond drijven van boven zee enkele verspreide sneeuwbuien over het noorden van het land. Verder landinwaarts lossen deze geleidelijk op. Verder zijn er in veel regio’s brede opklaringen. Het gaat 3 tot 6 graden vriezen.

Morgen, op de eerste dag van het weekeinde, blijft de temperatuur in de middag rond het vriespunt steken. Op de Waddeneilanden valt lokaal een sneeuwbui. Verder schijnt de zon met enige regelmaat. De meeste bewolking trekt over de zuidgrensregio’s. Dat heeft te maken met een sneeuwstoring boven België die vooral richting de avond en nacht her en der in de grensregio’s wat sneeuwval veroorzaakt.

Ook zondag zou het in het zuiden van het land wat kunnen sneeuwen. Verder verandert er dan maar weinig: af en toe zon en maxima rond 0 graden na een nacht met opnieuw lichte tot matige vorst.

Na het weekeinde blijft het voorlopig winteren. Regionaal is soms sneeuw mogelijk, maar het grootste deel van de week verloopt naar verwachting droog.