Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Windmolenparken vlak voor kust niet langer taboe

Het 36 molens tellende windpark dat 10 km voor de kust van Egmond aan Zee ligt. Het is aangelegd in opdracht van Shell en Nuon.

De aanleg van windmolenparken in ondiep water vlak voor de kust is niet langer taboe. Om de aangescherpte doelstelling voor duurzame energie te halen, wil de PvdA dat met voorrang de mogelijkheden voor nearshore windenergie worden bekeken om te voldoen aan de duurzaamheidsdoelstelling. Dat schrijft NRC Handelsblad vanmiddag.

PvdA en VVD hebben in het regeerakkoord vastgelegd dat in 2020 16 procent (was 14 procent) van de energie duurzaam moet zijn. Nederland haalt nu iets meer dan 4 procent van zijn energie uit duurzame bronnen. Eenderde van de duurzame energie zou door windmolens moeten worden gegenereerd, zowel op land als op zee.

Weerstand tegen nog meer windmolens

Maar de grote vraag is waar die extra duurzame energie vandaan moet komen. Op land groeit de weerstand tegen nog meer windmolens, en de windmolenparken op zee zijn te duur omdat ze ver uit de kust staan. Sinds 2005 is de aanleg van windmolenparken binnen de territoriale wateren – 12 zeemijl, of ruim 22 kilometer – verboden.

Dat verbod kwam nadat op tien kilometer afstand het 36 molens tellende windpark voor de kust van Egmond aan Zee was aangelegd in opdracht van Shell en Nuon. De molens zijn vanaf het strand duidelijk te zien. Sinds die tijd wordt alleen op een afstand van meer dan 22 kilometer gebouwd.

Meerderheid voor haalbaarheidsonderzoek

PvdA-Kamerlid Jan Vos zal minister Kamp van Economische Zaken dinsdag vragen om een haalbaarheidsonderzoek naar nearshore-windenergie. Dat voorstel kan in de Tweede Kamer op een meerderheid rekenen; behalve VVD en PvdA is oppositiepartij CDA voorstander van zo’n onderzoek.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een achtergrondverhaal over windparken voor de kust. Of lees het artikel vanaf 14.00 uur in de digitale editie.