Waar Franco faalde…

Literair redacteur Arjen Fortuin schrijft in zijn wekelijkse column over de ter ziele gegane Llibreria Catalònia in Barcelona. De boekhandel hield de rug recht onder Franco maar moet nu buigen voor de crisis.

Het rolluik laat een meter ruimte over, wie wil kan net naar binnen glippen. De meeste mensen beperken zich echter tot het A4’tje dat aan de muur hangt. ‘We hebben een burgeroorlog overleefd, een brand en een conflict met de huisbaas, maar de economische crisis hebben we niet het hoofd kunnen bieden. Dus moeten we na 88 jaar onze deuren sluiten.’

Het nieuws is ingeslagen als een bom in Barcelona: de stad die aan de wieg stond van Wereldboekendag verliest een van zijn bekendste boekhandels, een die de hele dictatuur van Franco overleefde: Llibreria Catalònia. El sopar van Herman Koch zal hier niet meer verkocht worden – om nog maar te zwijgen van No dormir nunca más van Willem Frederik Hermans.

Op de stoep is het drukker dan het de afgelopen jaren binnen is geweest. „Dit is de winkel waar we vroeger vrijwel woonden, waar we ook onze studieboeken kochten,” zegt een uitgever ontsteld.

Maar ja, de studieboeken zijn goeddeels vervangen door digitale lesmaterialen en de jongeren hebben een andere hangplek: de reusachtige Applestore schuin aan de overkant. Alwaar het Spaanse boek nog meer schade wordt toegebracht, want de opkomst van het e-book is vooral de opkomst van het piratenboek gebleken (en dan zonder helden of zwaarden). De economische crisis deed de rest: de Spaanse boekenmarkt heeft in een paar jaar zo’n veertig procent ingeleverd – gelukkig is het land waar er wordt gesteggeld of de markt 5,9 procent of 9,5 procent is ingezakt.

Het is wel een minuutje stilte waard, vanavond op het Museumplein in Amsterdam. Daar komt de Nederlandse boekenliefhebber toch al in stilte bijeen om mediterenderwijs de Maand van de Spiritualiteit te openen. (Die maar twee weken duurt – de tijd vliegt als je in hogere sferen bent). Samen zwijgen, je zou het een hogere vorm van ontlezing kunnen noemen.

Het goede nieuws is dat het gebouw van de Llibreria Catalònia vrij toegankelijk blijft, zo heeft de nieuwe huurder bevestigd, een niet zo onbekende Amerikaanse restaurateur met een clown als mascotte. Gaat u dus niet vanavond zonder boek op het Museumplein staan, maar pak een stapel boeken, bezet een tafel in de dichtstbijzijnde vestiging van McDonald’s en ga daar urenlang ostentatief en zwijgend zitten lezen – ter ere van alle dichte boekwinkels ter wereld.

    • Arjen Fortuin