Vuurwapendebat VS steeds grimmiger

Het debat in de VS over vuurwapenbezit laait hoog op. Volgende week komt vicepresident Biden met voorstellen om het wapenbezit te beperken.

Anderhalf uur praatte de Amerikaanse vicepresident Joe Biden gisteren met een delegatie van de National Rifle Association, de wapenlobby. Het gesprek verliep teleurstellend, liet de NRA na afloop weten. „Deze ontmoeting had weinig te maken met de veiligheid van onze kinderen, maar des te meer met een agenda om het Tweede Amendement [het recht op vuurwapenbezit, red.] aan te vallen.”

De stellingen zijn weer betrokken in het debat over vuurwapens. Het Witte Huis is vastbesloten met strengere regels te komen voor de aanschaf van in ieder geval zware vuurwapens. De wapenlobby kiest, na aanvankelijke stilte, voor de tegenaanval. Hier staat een grondwettelijk recht op het spel, zeggen de voorstanders van vrij vuurwapenbezit: met een wapen kun je je verdedigen tegen je eigen machthebbers, als zij hun macht misbruiken.

Dat debat raakt steeds verhitter sinds de schietpartij op basisschool Sandy Hook in Newtown. Daar schoot Adam Lanza op 14 december twintig kinderen en zes volwassenen dood. President Obama kondigde aan het bezit van zware vuurwapens, zoals machinegeweren, mogelijk te verbieden. Hij stelde een commissie aan onder leiding van Biden, die deze week hoorzittingen houdt met politici en maatschappelijke organisaties. Ook de National Rifle Association was gisteren uitgenodigd. Biden kreeg het advies van burgemeester Bloomberg van New York om de antecedenten van mensen met een wapenvergunning beter te controleren Mogelijk komt Biden zelfs met radicalere voorstellen, zoals een verbod op zware vuurwapens. Dinsdag zal hij voorstellen aan Obama doen, zei Biden.

Prominent doelwit in de recente loopgravenoorlog is Piers Morgan, de Britse presentator van het CNN-programma Piers Morgan Tonight. Morgan lietmeteen na de schietpartij luid en duidelijk weten voorstander te zijn van strengere regels voor het bezit van vuurwapens. „Stop deze meedogenloze vloedgolf van moorddadige slachting”. De Texaanse radiopresentator Alex Jones begon de actie Deport Piers Morgan (zet Piers Morgan het land uit), en verzamelde in korte tijd meer dan 100.000 handtekeningen.

Afgelopen weekend ging Jones in Morgans programma fel tekeer tegen de Britse presentator. tegen de Britse presentator. „1776 [de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog, red.] zal opnieuw beginnen als jij onze vuurwapens afpakt”, zei Jones . „Hitler pakte wapens af, Stalin pakte wapens af, en Mao.”

Ook voorstanders van vuurwapenbezit namen snel afstand van Jones. Maar Jones is geen eenling. De vergelijking met Hitler en Stalin werd gisteren ook gemaakt door de conservatieve website Drudge Report. De site, op sensatie belust maar invloedrijk, drukte afbeeldingen van de twee dictators af bij de nieuwskop ‘Witte Huis dreigt met decreten over vuurwapens’.

Vlak na de schietpartij in Newtown hielden de voorstanders van vuurwapenbezit zich stil, wetend dat een reactie een averechts effect zou hebben. In december opende de NRA het debat. Voorzitter Wayne LaPierre zei op een persconferentie dat de oplossing voor vuurwapengeweld op scholen ligt in meer vuurwapens. Gewapende bewakers bij scholen kunnen gekken tegenhouden, zei hij. Sindsdien heeft de discussie het karakter van een openlijke scheldpartij gekregen.

Om tegenwicht te bieden, heeft ook het voormalige Democratische Congreslid Gabrielle Giffords zich in het debat gemengd. Zij werd twee jaar geleden in het hoofd geschoten, en overleefde ternauwernood. Met haar man Mark Kelly heeft ze een organisatie opgericht die ijvert voor het indammen van vuurwapenbezit. In USA Today schreef ze: „Groepen die zeggen dat ze wapenbezitters vertegenwoordigen maar in werkelijkheid de belangen van een marginale ideologie behartigen, gebruikten het grote geld en hun invloed om het Congres te temmen. [..} Het gevolg is dat we kwetsbaarder zijn voor vuurwapengeweld.”

De publieke opinie blijft verdeeld over vuurwapenbezit, dat door velen als een grondrecht wordt beschouwd. Volgens Gallup ziet maar 42 procent van de Amerikanen in strengere wetten een effectief middel tegen vuurwapengeweld – 36 procent ziet het niet zitten.

Het Witte Huis reageerde eergisteren op de petitie om Piers Morgan het land uit te zetten. Dat zal niet gebeuren. „Niemand moet gestraft worden door de regering om de eenvoudige reden dat hij of zij een mening uitte over het Tweede Amendement – of iedere andere kwestie van publiek belang.”

Piers Morgan wil zijn strijd tegen vuurwapenbezit voortzetten. Via Twitter bedankte hij Obama. Wel dreigt hij zichzelf het land uit te zetten, mocht de president de wapenwetten niet veranderen.

    • Guus Valk