VS waarschuwen Britten: stap niet uit Europese Unie

De VS mengen zich openlijk in de gevoeligste Britse binnenlandse kwestie van het moment.

Londen. Als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt, loopt het land het risico de relatie met de Verenigde Staten te beschadigen en internationaal op een zijspoor te worden gezet. Dat was de weinig verhullende waarschuwing waarmee Philip Gordon, de Amerikaanse onderminister voor Europese Zaken, woensdag in Londen aankwam. Daarmee mengt de grote bondgenoot zich openlijk in de gevoeligste binnenlandse politieke kwestie van dit moment. Achter de schermen had de regering-Obama al vaker haar zorgen geuit over de groeiende publieke en politieke steun in het Verenigd Koninkrijk voor een zogenoemde Brixit, en een referendum daarover.

Gordon zei dat de VS „een sterke Britse stem in een sterke Europese Unie” waarderen en „een naar buiten gerichte EU met het Verenigd Koninkrijk als lid” willen. „Het is in ons voordeel als de EU één is, met één enkele stem spreekt en zich richt op onze gedeelde belangen in de wereld en in Europa.”

De Amerikaanse waarschuwing komt aan de vooravond van een langverwachte toespraak van de Britse premier David Cameron, waarin hij zal betogen dat de Britten ook het recht hebben bevoegdheden uit Brussel terug te eisen, omdat de eurolanden van hun kant ook bezig zijn de Unie te veranderen. Een nieuwe relatie met de EU, die meer op handel gericht moet zijn, moet de basis zijn voor een referendum na 2015. NRC