Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Vers gekozen Japanse premier investeert miljarden in economie

Japanse premier Shinzo Abe maakte tijdens een persconferentie bekend miljarden te investeren in de hoop de economie uit de recessie te trekken.
Japanse premier Shinzo Abe maakte tijdens een persconferentie bekend miljarden te investeren in de hoop de economie uit de recessie te trekken. Foto AFP / Kazuhiro Nogi

Het Japanse Kabinet is akkoord gegaan met nieuwe investeringsuitgaven van meer dan 100 miljard euro in een poging de derde economie van de wereld uit zijn recessie te trekken. Dat schrijft persbureau AP.

Premier Shinzo Abe maakte de beslissing vandaag bekend op een persconferentie. De maatregelen moeten twee procent groei bewerkstelligen en zeshonderdduizend nieuwe banen toevoegen. Abe moedigde de bank aan om agressiever leningen te stimuleren en de inflatiedoelstelling van maximaal twee procent te halen.

Abe vervult zijn post sinds vorige maand, toen hij de parlementsverkiezingen van Japan won. Zijn Liberale Democratische Partij wil meer publieke uitgaven en subsidies geven aan strategisch belangrijke sectoren om de economie te stimuleren en zo uit de recessie te halen. De economische crisis aanpakken is de eerste prioriteit van de premier. Hij beloofde zowel kleine bedrijven als grote industrieën zoals de autosector te steunen.

Het geld zal onder andere worden besteed aan herstel van de industrie na de aardbeving en tsunami in 2011. Ook zal er flink meer worden uitgegeven aan defensie.