Verhagen wordt adviseur van Eindhovense VDL Groep

Maxime Verhagen wordt adviseur van het industriële conglomeraat VDL Groep uit Eindhoven. Ook gaat hij aan de slag voor de provincie Limburg. Foto ANP / Utrecht

Voormalig minister van Economische Zaken en vicepremier Maxime Verhagen wordt adviseur van het industriële conglomeraat VDL Groep uit Eindhoven. Dat bevestigt VDL-eigenaar Wim van der Leegte desgevraagd aan NRC Handelsblad.

Als bewindsman heeft de CDA’er zich vorig jaar intensief bemoeid met de overname door VDL van de Limburgse autofabrikant NedCar van het Japanse concern Mitsubishi. Vanaf 2014 gaat Nedcar in Born Mini’s bouwen voor BMW.

Verhagen gaat meer werk doen dat te maken heeft met ‘zijn’ provincie. Volgens het Limburgs Dagblad wordt hij namens de provincie commissaris bij de Chemelot Campus in Sittard-Geleen, waarop DSM en Sabic zijn gevestigd. Dat bedrijventerrein heeft de ambitie om internationaal een grote rol te spelen voor de ontwikkeling van nieuwe materialen.

Verhagen ook aan de slag voor provincie Limburg

Daarnaast wordt Verhagen lobbyist, ambassadeur en adviseur voor de provincie Limburg. Hij moet bedrijven uit het buitenland naar de provincie zien te halen. De provincie roemt zijn werk voor NedCar en vertrouwt op het netwerk dat de CDA’er opbouwde als minister van Buitenlandse Zaken van Economische Zaken. Welke vorm Verhagens betrekking bij de provincie gaat krijgen en hoe hij daarvoor wordt beloond, is volgens de Limburgse krant nog onderwerp van gesprek.

De familie Verhagen is geen onbekende bij de provincie. Vader Pierre Verhagen was na zijn wethouderschap in Maastricht gedeputeerde namens het CDA. Maximes broer Jérôme is directeur van de Limburgse investeringsmaatschappij Liof, waarvan de aandelen in handen zijn van verschillende overheden.

Vóór zijn ministerschap was Maxime Verhagen Europarlementariër, Tweede Kamerlid en fractievoorzitter. Als minister van Economische Zaken in het kabinet Rutte I probeerde hij een aantal Nederlandse topsectoren (waaronder chemie, energie en logistiek) sterker te maken.