Turkije ziet liquidaties als strijd binnen PKK

CORRECTING IDENTIFICATION A combination of three handout pictures released on January 10, 2013 by the Kurdish Institute shows undated photos Sakine Cansiz (R), Fidan Dogan (L) and Leyla Soylemez (C), the three Kurdish women shot dead on January 9 at the Kurdish Institute in Paris. The bodies of the women were found shortly before 2:00 am (0100 GMT) on January inside the building in the 10th arrondissement of the French capital. One of the women was 32-year-old Fidan Dogan who worked in the institute's information centre, according to its director, Leon Edart. The identities of the other two women, who were reportedly Kurdish activists but did not work at the Institute, were not immediately available. RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KURDISH INSTITUTE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS AFP

In Turkije hebben zowel de regeringsvertegenwoordigers als de meeste politieke commentatoren de liquidatie van drie Koerdische activistes in Parijs toegeschreven aan een machtsstrijd binnen de (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij, de PKK, rond de onderhandelingen met de regering over een vredesakkoord. Koerden daarentegen wezen onmiddellijk naar Turkije, hetzij de regering hetzij ultranationalistische partijen die zich verzetten tegen de onderhandelingen met de PKK.

De drie vrouwen, onder wie een mede-oprichter van de PKK, Sakine Cansiz, werden gisternacht dood gevonden in het Koerdisch Informatie Centrum in Parijs. Volgens Franse bronnen waren Cansiz, Fidan Dogan en Leyla Soylemez met een schot in het hoofd geliquideerd. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls, sprak van een „executie”. President François Hollande zei dat hij en andere functionarissen een van de slachtoffers regelmatig hadden ontmoet. Hij zei niet welk.

Turkse leiders, onder wie premier Erdogan, suggereerden dat de moorden waren bedoeld om het huidige vredesproces te saboteren. De Turkse regering is sinds kort in gesprek met de sinds 1999 gevangen PKK-leider, Abdullah Öcalan, over een staakt-het-vuren en ontwapening van de PKK. Volgens Turkse media is zelfs al een principe-akkoord bereikt. Haviken binnen de PKK zouden zich hiertegen verzetten, evenals Turkse nationalisten. De Turkse krant Radikal schreef dat Sakine Cansiz dichtbij Öcalan stond.

Vrouwelijke militanten hebben in de in 1984 begonnen opstand van de marxistische PKK tegen de Turkse staat lang een belangrijke rol gespeeld. De oorlog tussen PKK en de Turkse staat heeft meer dan 40.000 levens geëist. (AFP, AP, Reuters)