The Academy krijgt oog voor wereld buiten Hollywood

Met twaalf Oscarnominaties voor het politieke epos Lincoln kan de champagne ontkurkt worden in huize Spielberg. Niet alleen omdat Steven Spielbergs film het hoogste aantal nominaties heeft, maar ook omdat zijn twee grootste rivalen – Ben Affleck (Argo) en Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty) niet genomineerd zijn voor beste regie. Omdat beste film en beste regie meestal samengaan, is Lincoln de topfavoriet bij de Oscaruitreiking van 24 februari.

Michael Haneke bleek bij de bekendmaking van de genomineerden gisteren in Hollywood de verrassende outsider met Amour, een treurfilm over ouderdom en liefde. Amour – en dus niet Intouchables waarvoor filmtycoon Harvey Weinstein zich sterk maakte – is de grote buitenlandse titel in de race. De film is genomineerd als beste niet-Engelstalige speelfilm, maar ook voor beste film, regie, (origineel) script en actrice. Was de zegetocht van het Franse The Artist als ode aan Hollywood vorig jaar logisch, de keus voor het strenge, Franstalige Amour is een indicatie dat The Academy oog krijgt voor wat er buiten de heuvels van Hollywood gebeurt.

De nominatie van de 85-jarige Franse actrice Emmanuelle Riva (Amour) is bijna te mooi om waar te zijn: de oudste actrice ooit genomineerd en dat op de 85ste Oscaruitreiking en met als rivaal de jongste actrice ooit genomineerd: de negenjarige Quvenzhané Wallis, ster van Beasts of the Southern Wild. Exact het soort minidrama waarop de Academy zo verzot is.

Steven Spielberg is het goudhaantje, met zijn twaalf overwegend zware nominaties: beste film, regie, acteur (Daniel Day-Lewis) mannelijke (Tommy Lee Jones) en vrouwelijke (Sally Fields) bijrollen. Verrassend zijn de elf nominaties voor het visuele spektakel Life of Pi, maar behalve beste film en regie (Ang Lee) betreft dat ‘technische’ Oscars. Nog opmerkelijker zijn acht nominaties voor David O. Russels bizarre familiekomedie The Silver Linings Playbook: naast beste film en regie alle vier de acteerprijzen: beste acteur (Bradley Cooper), actrice (Jennifer Lawrence) vrouwelijke (Jacki Weaver) en mannelijk bijrol (Robert De Niro). Derde spekkoper is Beasts of the Southern Wild (beste film, regie, actrice), die vooraf te alternatief werd geacht voor het grote werk.

Eigenlijk nog leuker dan de winnaars zijn de verliezers van deze voorronde. Waar Les Misérables (8) en Django Unchained (5) min of meer naar verwachting scoorden, vielen de nominaties voor twee grote favorieten (Argo en Zero Dark Thirty) tegen. Ook de drie nominaties van de scientologyfilm The Master lijken weinig, al waren dat wel acteernominaties; beste acteur (Joaquin Phoenix), beste mannelijke (Philip Seymour Hoffman) en vrouwelijke (Amy Adams) bijrol.

Filmrecensent

    • Coen van Zwol