Schoenenreus krijgt uitstel van betaling

Budget schoenenketen Schoenenreus verkeert in financiële problemen. Het bedrijf heeft gisteren uitstel van betaling gekregen. Dat bevestigt de rechtbank van Oost-Brabant. Een teruglopende omzet is de oorzaak. Het bedrijf kijkt nu samen met curator Geurt te Biesebeek of en hoe Schoenenreus verder gaat, schrijft de curator in een persbericht. „Al dan niet via een te realiseren doorstart.”

De omzetdaling van het bedrijf is een gevolg van de eurocrisis en „teruggelopen consumentenvertrouwen”, zo schrijft de curator. Ook toegenomen concurrentie van online aanbieders, zoals het Duitse Zalando, speelt een rol. In 2010 en 2011 draaide de schoenverkoper nog een omzet van 80 miljoen euro. Schoenenreus heeft 200 filialen in Nederland en België en circa 1500 werknemers.

Schoenenreus is niet de enige aanbieder die het moeilijk heeft. Nederlandse schoenverkopers, 3.400 winkels in totaal, haalden in de eerste helft van 2012 vier procent minder omzet dan een jaar eerder, zo becijferde het Hoofdbedrijfschap Detailhandel. Een jaar eerder, in 2011, daalde de omzet ook: die was toen gemiddeld 2,5 procent kleiner dan in 2010.

Ook de modedetaillisten hebben last van de crisis. Hun omzet was in de eerste helft van 2012 vijf procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Gisteren maakte Etam groep, eigenaar van modeketen Miss Etam, bekend een reorganisatie door te voeren. Er verdwijnen 140 van de 2500 banen. Afgelopen najaar gingen de goedkope kledingverkopers Henk ten Hoor (103 winkels)Piet Kerkhof (18 winkels) failliet.