Scherm van de toekomst : groter, beter, scherper

UltraHD, ook wel 4K genoemd, biedt vier keer zoveel als een gewone HDTV. De eerste toestellen zijn nog niet erg betaalbaar, maar de beeldkwaliteit blijft om je vingers bij af te likken. Hetzelfde geldt voor OLED (organische ledverlichting, met beter contrast en hogere reactiesnelheid dan led of plasma).

Sony gaat zijn 84 inch 4K tv, die 25.000 dollar kost, ook in ‘voordelige’ formaten van 65 en 55 inch uitbrengen. LG doet iets soortgelijks. Omdat er nog weinig 4K-films beschikbaar zijn – en de blu-ray spelers daar niet goed mee overweg kunnen – begint Sony een online videodienst die bezitters van een 4K-toestel toegang geeft tot films in hoge resolutie.

Zolang er weinig content beschikbaar is, zal UHDTV vooral gebruikt worden om bestaande HD-content te verbeteren (upscaling). Daarnaast kan 4K-resolutie een oplossing zijn om de kwaliteit van 3D-tv zonder brilletje te verbeteren. Wellicht dat dat de animo voor 3D in de huiskamer wat kan opkrikken.

Panasonic combineert de twee technologieën en demonstreerde op de CES een 4K OLED scherm van 56 inch. Samsung komt met een 85 4K tv die aan een rekstok lijkt te hangen. Sharp toonde een 8K-scherm: nog meer realisme, nog meer toekomstmuziek.