Sablikova klaagt (weer) over pijntjes voor EK allround

Martina Sablikova verwacht komend weekeinde geen bijzondere prestatie neer te zetten bij de Europese allroundkampioenschappen in Heerenveen. De Tsjechische stayer heeft last van haar rug. „Ik kan maar drie ronden echt doorrijden”, zei de viervoudig Europese kampioene gisteren tegen schaatsen.nl.

Sablikova raakte geblesseerd tijdens een trainingskamp in Italië. „De wervels zitten op slot. Dat is toen losgemaakt, maar de spieren zijn verkrampt en het schiet telkens weer vast”, zei de regerend olympische kampioene op de drie en vijf kilometer meter. Sablikova beschouwt de Duitse Claudia Pechstein en het Nederlandse drietal Ireen Wüst, Diane Valkenburg en Linda de Vries als voornaamste concurrenten in Heerenveen.

Sablikova, wier arts in Tsjechië ziek achterbleef, klaagt aan de vooravond van een EK of WK wel vaker over lichamelijk ongemak, om vervolgens ogenschijnlijk zonder pijn de titel binnen te halen. Zo won ze in 2007 op de buitenbaan van Collalbo haar eerste Europese titel. De afgelopen drie jaar herhaalde ze die prestatie.

De EK allround in Thialf beginnen vandaag met de 500 meter en vijf kilometer bij de mannen. Morgen rijden zij de 1.500 meter en zondag de afsluitende tien kilometer. De vrouwen rijden morgen de 500 meter en drie kilometer en zondag de 1.500 meter en vijf kilometer.

De Nederlandse outsider Jan Blokhuijsen heeft vanavond het voordeel dat hij op de vijf kilometer in actie komt ná favoriet en ploeggenoot Sven Kramer, die dus ‘een tijd moet neerzetten’. Dat heeft de loting gisteravond uitgewezen. Blokhuijsen rijdt in de dertiende en laatste rit tegen de Noor Sverre Lunde Pedersen. Vijfvoudig Europees kampioen Kramer rijdt in de tiende rit tegen een andere Noor, Havard Bøkko.

Kramer kan komend weekeinde weer een record evenaren. Bij winst heeft de Fries net als provinciegenoot Rintje Ritsma zes Europese titels achter zijn naam staan. Kramer won de EK in 2007, 2008, 2009, 2010 en 2012. Hij ontbrak in 2011 wegens een blessure. Ritsma behaalde zijn Europese titels in 1994, 1995, 1996, 1998, 1999 en 2000. Hij werd vier keer wereldkampioen, Kramer vijf keer.

Renz Rotteveel is vanavond de eerste Nederlander die op de vijf kilometer in actie komt. Ook hij rijdt tegen een Noor: Simen Spieler Nilsen. Ted-Jan Bloemen schaatst in de twaalfde en voorlaatste rit tegen de Duitser Moritz Geisreiter.

Op de 500 meter rijdt Bloemen in de derde rit tegen de Belg Ferre Spruyt, Rotteveel treft de Wit-Rus Vitali Michailov in rit negen. Direct daarna komen Blokhuijsen en de Let Haralds Silovs het ijs op. In de voorlaatste rit schaatst Kramer tegen Nilsen.