Rutte roept iedereen op het debat op internet stevig te voeren, maar met fatsoen

DEN HAAG - Premier Mark Rutte krijgt de hand van Hans Spekman (PvdA) bij aanvang van het debat over asiel, immigratie en integratie in de Tweede Kamer in Den Haag.
DEN HAAG - Premier Mark Rutte krijgt de hand van Hans Spekman (PvdA) bij aanvang van het debat over asiel, immigratie en integratie in de Tweede Kamer in Den Haag. PvdA-voorzitter Hans Spekman en premier Mark Rutte op archiefbeeld. Foto ANP / Phil Nijhuis

Premier Rutte roept iedereen op om het debat op internet stevig te voeren. “Spekman heeft het debat goed gestart. Helaas kan ik niet aan een knop draaien om het probleem op te lossen”, aldus Rutte op zijn wekelijkse persconferentie.

PvdA-voorzitter Hans Spekman riep eerder vandaag op tot een ‘beschavingsoffensief’, omdat hij de anonieme haatmails die hij krijgt meer dan zat is. Gisteren zette hij er een aantal op zijn Facebookpagina.

Rutte:

“Ik zou iedereen willen oproepen om het debat stevig te voeren in de meest duidelijke bewoordingen. Maak gebruik van humor. Maak gebruik van understatement. Maak gebruik van ironie. Maar zoek de grens bij beschaving en fatsoen en zorg er op die manier voor dat het debat op internet zinvol is.”

Ordinair gescheld dient geen enkel doel en is enorm kwetsend, reageerde Rutte, die zelf ook ervaring heeft met haatmails. “Het is onderdeel van mijn baan, daar moet je niet bang voor zijn. Er is een zekere gewenning. Maar als het de grens overgaat, dan valt de kracht van de argumenten weg.” “Een enkele keer belt hij op. “Dat verwachten ze dan niet en dan zeggen ze dat ze het niet zo bedoelden”, aldus Rutte. De premier wilde niet ingaan op de vraag of hij zelf weleens aangifte heeft gedaan naar aanleiding van een mail of reactie.

Volgens Rutte wordt het probleem niet opgelost met wetgeving.

Bekijk de persconferentie van Rutte terug: