Rutte: Dijsselbloem past precies in het plaatje, dus wie weet

DEN HAAG - ....tijdens het debat over de Europese top en het de leningen voor Griekenland. ANP JERRY LAMPEN Dijsselbloem en Rutte op archiefbeeld. Foto ANP / Jerry Lampen

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem past precies bij ‘alle kanttekeningen die Nederland plaatst’ bij een volgende voorzitter van de eurogroep. Dat zei Rutte zojuist op zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad.

Rutte wilde weinig kwijt over de berichten dat Dijsselbloem de nieuwe voorzitter van de eurogroep wordt. “Er lijkt consensus te bestaan dat de voorzitter van de eurogroep een minister van Financiën wordt”, aldus Rutte. Het is volgens hem goed als de positie wordt vervuld door een minister van Financiën uit één van de sterkere eurolanden.

“Als de bal zal rollen in de richting van Dijsselbloem, dan zal hij daar serieus over nadenken.”

Verder wil Rutte zich niet inhoudelijk uitlaten over de benoeming, omdat er “geen sprake is van kandidaatstelling” voor deze functie. Ook zei hij dat het een misvatting was dat Dijsselbloem op tournee is geweest. Hij had gewoon een paar afspraken, aldus Rutte.

Dijsselbloem: besluitvorming vindt 21e plaats

Ook Dijsselbloem wilde na afloop niets zeggen of zijn benoeming al door verschillende internationale media is gemeld. Het besluit valt op 21 januari, zei Dijsselbloem vandaag na afloop van de ministerraad.

“De besluitvorming vindt in principe de 21e plaats in de eurogroep, als er dan consensus is over een kandidaat”, zei Dijsselbloem. De huidige voorzitter Jean Claude Juncker zei gisteren dat zijn opvolger een Benelux-taal spreekt. “Misschien weet hij meer dan ik”, zei Dijsselbloem daarover. “Ik weet nog niet meer.”

Volgens de minister is er dus nog geen keuze gemaakt voor Junckers opvolger. Ook wilde Dijsselbloem nog steeds niet zeggen of hij oren heeft naar de baan. “Het is pas aan de orde als we eruit zijn en dat gaat dan blijken.”

Franse en Duitse media melden dat Dijsselbloem het wordt

Onder meer Franse en Duitse media meldden deze week dat Dijsselbloem Juncker zal opvolgen. Dijsselbloem ging zelf op bezoek bij verschillende collega’s uit de eurozone, onder wie de Franse minister van Financiën. Hoewel de minister benadrukte dat deze ontmoetingen al langer waren gepland, is het voorzitterschap van de eurogroep wel aan de orde gekomen. Maar wat precies is besproken, wilde Dijsselbloem niet kwijt.

Dijsselbloem prees Juncker als ‘Mr. Euro’. “Wie het ook wordt, het zal niet makkelijk worden om de volgende Mr. Euro’ te worden”. Die titel heeft Juncker de afgelopen jaren verdiend met het grote werk dat hij heeft verricht voor de eurogroep en de bestrijding van de eurocrisis. “Dat is een eretitel die hem toebehoort en niet vanzelfsprekend zijn opvolger.”

Dijsselbloem zei verder dat er de komende jaren nog veel werk moet worden verricht in de eurogroep. Er komen een paar grote besluiten aan, onder meer over de banken. Ook hebben verschillende landen nog de nodige aandacht nodig, zoals Griekenland en Cyprus. “Er moet nog veel werk worden verzet.”

Bekijk de persconferentie van Rutte terug:

    • Marije Willems