Politieagent gestationeerd op school Amsterdam-West

Het Amsterdamse Huygenscollege krijgt een jaar lang een politieagent op school. De agent maakt deel uit van een zogenoemd schoolveiligheidsteam, waarin ook een leerplichtambtenaar is opgenomen. Het team begint volgende week donderdag met zijn werkzaamheden.

Dat zijn school en gemeente overeengekomen na klachten uit de buurt over wangedrag van leerlingen. Een aanval van enkele meisjes van de school op buurvrouwen, vlak voor de kerstvakantie, bracht wethouder Hilhorst (Onderwijs, PvdA) ertoe het toezicht op de school te verscherpen. De buurvrouwen raakten daarbij gewond. In de buurt werden 110 handtekeningen verzameld tegen de overlast van scholieren. Meerdere mensen bleken te zijn geslagen door scholieren, kinderen uit de buurt waren op de rijweg geduwd. Afgelopen zondag werden nog twee meisjes van 13 jaar aangehouden wegens openlijke geweldpleging.

In december probeerde de leiding van de vmbo-school in Amsterdam-West de politie nog buiten het gebouw te houden, nu is directeur Rick d’Ancona „in goed overleg” akkoord gegaan met de inkwartiering van een politieagent.

Het is hiermee de vijfde keer dat een schoolveiligheidsteam is ingezet op een middelbare school in Amsterdam, zegt de woordvoerder van Hilhorst. Op een van de vijf scholen, het Calvijn met Junior College, is het veiligheidsteam intussen weer vertrokken. De situatie is daar structureel verbeterd. Ook op twee andere scholen zullen de teams binnen afzienbare tijd hun werkzaamheden kunnen beëindigen, verwacht de woordvoerder. Uit een evaluatie die Amsterdam vorig jaar liet uitvoeren, blijkt dat het aantal misdragingen en vooral het spijbelen op het Calvin met Junior College verminderde (van bijna 14 procent in 2010 naar 9,5 procent een jaar later).

Het Huygenscollege kwam in december in het nieuws toen bleek dat enkele van de verdachten van de mishandeling van een grensrechter in Almere op deze vmbo-school zitten. Drie leerlingen van het Huygenscollege werden aangehouden op verdenking van doodslag. Twee van hen zitten nog in hechtenis.

Gisteravond hebben honderd buurtbewoners met wethouder Hilhorst en de schoolleiding gesproken over de situatie rond de school. Hilhorst noemde het na afloop een emotionele bijeenkomst, waarop ernstige klachten naar voren kwamen, maar hij onderstreepte dat er ook buurtbewoners waren gekomen om te vertellen dat zij nooit problemen met leerlingen hadden.