Onderzoek naar publicaties J.S.

Ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede stelt onderzoek in naar de wetenschappelijke publicaties van de omstreden ex-neuroloog J.S.

Philip Scheltens, hoogleraar neurologie en directeur van het Alzheimercentrum, pleitte gisteren al voor een inhoudelijke beoordeling. Het ziekenhuis heeft de aan MST gelieerde Medical School Twente gevraagd het onderzoek uit te voeren.

Scheltens verwacht dat het onderzoek lastig zal zijn. De patiëntendossiers van J.S. zijn „belabberd”. Zelf was Scheltens als expert betrokken bij de twee commissies die onder leiding van oud-senator Wolter Lemstra in 2009 en 2010 onderzoek hebben gedaan. In dat onderzoek is niet inhoudelijk naar de wetenschappelijke studies van J.S. gekeken. Het was gericht op de vragen of toestemming was verleend door patiënten en of de ethische regels waren gevolgd.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat de 67-jarige ex-neuroloog, hoewel strafrechtelijk vervolgd in Nederland en geschrapt als arts uit het beroepsregister, toch aan het werk was in Duitsland. Journalisten spoorden hem op in een kliniek in Heilbronn, waar hij meteen is ontslagen. J.S. stelde in de tijd dat hij in Enschede werkte mogelijk tientallen verkeerde diagnoses.

In het rapport En waar was de patiënt…? uit 2009 blijkt dat J.S. tussen 1993 en 2003 betrokken was bij negen studies, waarvan acht onderzoeken naar de werking van geneesmiddelen voor farmaceutische bedrijven. Scheltens vermoedt dat „zelfs J.S. daarmee niet heeft kunnen marchanderen. Die studies worden uitvoerig gecontroleerd. Je doet er als een van de velen aan mee. J.S. was geen grootleverancier van gegevens.”

Voor een niet-farmaceutische studie nam J.S. via lumbaalpuncties (ruggenprik) hersenvocht af en liet hij hersenweefsel verwijderen bij overleden patiënten. Voor dit onderzoek, in 1998 gepubliceerd in het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet, zijn in het voorjaar van 1997 bij ruim honderd patiënten lumbaalpuncties gedaan, volgens het rapport.

De commissie kon destijds niet vaststellen of J.S. patiënten informeerde over het feit dat hij hen had betrokken in een onderzoek, en ook niet of ze daar toestemming voor hadden gegeven. Ook na zijn gedwongen vertrek uit MST heeft J.S. als co-auteur nog aan acht studies meegewerkt.

    • Annette Toonen