Ondernemer Ras eist 408 miljoen euro van SNS

De Nederlandse projectontwikkelaar Ronald Ras heeft in Spanje een claim van 408 miljoen euro ingediend tegen bank en verzekeraar SNS Reaal. De bank heeft volgens Ras de financiering van een vastgoedproject in Spanje eenzijdig opgezegd, waardoor het project in de problemen kwam. De bank en de projectontwikkelaar zijn al jaren met elkaar in juridische procedures verwikkeld.

SNS Reaal wil sinds 2008 de internationale vastgoedportefeuille afbouwen. Dit gaat moeizaam en de bank maakte er grote verliezen op. Uit onderzoek van NRC Handelsblad bleek onlangs dat SNS Reaal al sinds 2010 weet dat circa 1,2 miljard van de vastgoedleningen waarschijnlijk niet meer zal terugkomen. Ook bleken in alle veertien grote vastgoedkredieten die de bank forensisch liet onderzoeken, onregelmatigheden te hebben plaatsgevonden.

SNS Reaal zegt in een reactie dat het niet gaat om een claim, zoals de NOS gisteren meldde, maar om een ‘betalingsverzoek’. „De heer Ras schermt al sinds november 2012 met een mogelijke claim van 408 miljoen euro. Ondanks ons verzoek daartoe komt de heer Ras niet met een onderbouwing daarvan”, stelt de bank.

SNS zegt nog 130 miljoen euro van Ras tegoed te hebben. Financieel adviseur Pim Geerdink van Ras zegt dat zijn cliënt al jaren probeert met de bank een regeling te treffen over de financiële afwikkeling van het vastgelopen vastgoedproject. „De claim is een laatste poging om met de bank om de tafel te zitten”, zegt Geerdink.

Volgens hem was met de bank overeengekomen dat Ras 100 miljoen van de 130 miljoen die de bank nog van hem tegoed heeft, zou terugbetalen en is de bank daar eenzijdig van teruggekomen.

Omdat Ras niet betaalde, besloot SNS Reaal afgelopen zomer het project openbaar te veilen. Toen er geen bod kwam werd de bank eigenaar van het project.