Vredesakkoord getekend in Centraal-Afrikaanse Republiek

President François Bozizé, rechts, schudt de hand van Michel Djotodia, de leider van Seleka, het collectief van rebellen dat de afgelopen weken meer dan tien steden in het noorden van de Centraal-Afrikaanse Republiek innam. Foto AP / Joel Bouopda Tatou

Onderhandelaars van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) en de rebellen in dat land hebben overeenstemming bereikt over een vredesovereenkomst. Er komt een regering van nationale eenheid, aldus de Tsjadische minister van Buitenlandse Zaken Moussa Faki Mahamat.

De rebellen hadden eerder nog het aftreden van de huidige president François Bozizé geëist, maar persbureau AP meldt dat hij op zijn plaats blijft totdat zijn termijn in 2016 afloopt. Bozizé kwam in 2003 via een staatsgreep aan de macht. De rebellen gaan akkoord met het aanbod dat Bozizé eerder deed om plaats te nemen in een coalitieregering: een lid van de oppositie in het land wordt premier. Binnen twaalf maanden volgen er nieuwe parlementsverkiezingen.

VN, VS en Frankrijk drongen aan op onderhandelingen

De overeenkomst komt na drie dagen van onderhandelingen in de stad Libreville in Gabon en werden georganiseerd nadat het collectief van rebellen, Seleka genaamd, de afgelopen weken meer dan tien steden in het noorden van de Centraal-Afrikaanse Republiek innam. Er werd gevreesd dat de rebellen zouden oprukken tot aan hoofdstad Bangui en dat de Centraal-Afrikaanse Republiek, een van armste landen van Afrika, in een burgeroorlog verzeild zou raken.

De VN, de VS en oud-kolonisator Frankrijk drongen de afgelopen weken aan op onderhandelingen tussen de rebellen en de regering. Hulporganisaties evacueerden uit voorzorg hun medewerkers uit Bangui.

    • Lex Boon