President Mali: situatie aan het front onder controle - ‘Konna heroverd’

President Dioncounda Traoré vroeg gisteren om militaire assistentie. Die kreeg hij en inmiddels is de situatie aan het front volgens hem "onder controle". Foto AFP / Habibou Kouyate

“De situatie aan het front is onder controle.” Dat heeft de Malinese president Dioncounda Traoré, in wiens land het leger bezig is met een strijd tegen islamitische radicalen, vanavond in een televisietoespraak. Traoré heeft wel de noodtoestand uitgeroepen, meldt AP.

De ontwikkelingen in het land kwamen gisteren in een stroomversnelling toen extremistische strijdgroepen het stadje Konna veroverden - een stad die op de weg naar Mopti ligt, de laatste grote garnizoensstad van het Malinese leger. Die stad is inmiddels weer heroverd door het Malinese leger, heeft een luitenant-kolonel aan Reuters laten weten:

“Het Malinese leger heeft Konna weer heroverd met hulp van onze militaire partners. We zijn er nu.” - Luitenant-kolonel Diaran Kone

Na de val van Konna vroeg president Traoré Parijs dringend om militaire assistentie, een verzoek dat snel werd ingewilligd. President François Hollande bevestigde de militaire interventie vanavond en zijn minister van Buitenlandse Zaken liet later weten dat de eerste luchtaanvallen inmiddels zijn uitgevoerd.

Noodtoestand in ieder geval tien dagen van kracht

De noodtoestand blijft in ieder geval de komende tien dagen van kracht en kan daarna eventueel worden verlengd. Traoré riep mijnbedrijven en ngo’s op hun pick-uptrucks en andere vrachtwagens af te staan aan het Malinese leger. Dat leger staat bekend als slecht gedisciplineerd en bewapend.

De operatie van de Franse militairen zal volgens Hollande zo lang duren als nodig is en is vooral gericht op het beschermen van Franse staatsburgers in het West-Afrikaanse land. Het Franse persbureau AFP meldt op basis van een ‘militaire bron’ dat de opmars van de islamitische radicalen is gestopt door de buitenlandse steun.

Sinds mei onrustig in Mali

Van een oase van rust en democratie in de Afrikaanse regio veranderde Mali begin vorig jaar plotseling in een probleemland, ook voor Europa en de VS. Het land gleed weg in politieke chaos, waardoor extremistische organisaties, deels gelieerd aan Al-Qaeda, vaste voet aan grond kregen in het noorden. Vandaar uit zijn zij begonnen aan een opmars naar het zuiden.