Nominaties relatief extreem

De Oscar-nominaties zijn voor verwachte titels als ‘Lincoln’, ‘Argo’ en ‘Zero Dark Thirty’, maar de vele nominaties voor ‘Amour’ zijn een flinke surprise.

De jongste actrice ooit genomineerd: de 9-jarige Quvenzhané Wallis

Met twaalf Oscarnominaties voor het politieke epos Lincoln kan de champagne ontkurkt worden in huize Spielberg. Niet alleen omdat Steven Spielbergs film het hoogste aantal nominaties heeft, maar ook omdat zijn twee grootste rivalen – Ben Affleck (Argo) en Kathryn Bigelow (Zero Dark Thirty) niet genomineerd zijn voor beste regie. Omdat beste film en beste regie meestal samengaan, maakt dat Lincoln tot de topfavoriet bij de Oscaruitreiking van 24 februari.

Lincoln leidt een zwaar verdeeld veld: de Academy kiest dit jaar voor relatief extreem en artistiek. Michael Haneke bleek de verrassende outsider met Amour, een treurfilm over ouderdom, verval en liefde. Amour – en dus niet rolstoelkomedie Intouchables waarvoor filmtycoon en Oscarverzamelaar Harvey Weinstein zich sterk maakte – is de grote buitenlandse titel in de race. Hij is niet alleen voorgedragen als beste niet-Engelstalige speelfilm, maar ook bij de beste film, regie, (origineel) script en actrice.

Was de zegetocht van het Franse The Artist als ode aan Hollywood vorig jaar logisch, de keus voor het strenge, Franstalige Amour is een indicatie dat de Academy meer oog krijgt voor wat er buiten de heuvels van Hollywood gebeurt.

De nominatie van de 85-jarige Franse actrice Emmanuelle Riva (Amour) is bijna te mooi om waar te zijn: de oudste actrice ooit genomineerd, en dat op de 85ste Oscaruitreiking en met als rivaal de jongste actrice ooit genomineerd: de negenjarige Quvenzhané Wallis, ster van Beasts of the Southern Wild. Exact het soort minidrama waarop de Academy zo verzot is.

Voor nominaties voor de Oscars stemmen, na een intensieve lobby, de verschillende geledingen – zoals acteurs, regisseurs, schrijvers, designers – van de bijna zesduizend leden tellende Academy. In de ronde die volgt, mogen alle leden stemmen.

Spielberg is het goudhaantje, met zijn twaalf overwegend zware nominaties: beste film, regie, acteur (Daniel Day-Lewis) mannelijke (Tommy Lee Jones) en vrouwelijke (Sally Fields) bijrollen. Verrassend zijn de elf nominaties voor het visuele spektakel Life of Pi, maar behalve beste film en regie (Ang Lee) betreft dat ‘technische’ Oscars.

Nog opmerkelijker zijn acht nominaties voor David O. Russells bizarre familiekomedie Silver Linings Playbook: naast beste film en regie alle vier de acteerprijzen: beste acteur (Bradley Cooper), actrice (Jennifer Lawrence) vrouwelijke (Jacki Weaver) en mannelijk bijrol (Robert De Niro). De derde spekkoper is Beasts of the Southern Wild (beste film, regie, actrice), die te alternatief werd geacht voor het grote werk, maar de Academy zag dat anders.

Eigenlijk nog leuker dan de winnaars zijn de verliezers van deze voorronde: wie krijgt van zijn collega’s van onderuit de zak? James Bond. Net vijftig en fenomenaal succesvol met zijn film Skyfall, werd hij alleen voorgedragen in ‘lichte’ categorieën als muziek, liedje of geluidsmontage.

Waar Les Misérables (8) en Django Unchained (5) naar verwachting scoorden, vielen twee grote favorieten tegen. Omdat Hollywood dol is op films over film gold Argo als favoriet: Amerikaanse diplomaten ontsnappen in 1980 uit Iran door als filmploeg te poseren. Zeven nominaties, maar geen Ben Affleck bij beste regie. Evenmin als Kathryn Bigelow dus. Ze leek favoriet met Zero Dark Thirty, over de jacht op Osama bin Laden.

    • Coen van Zwol