‘Nog geen acceptabel bod op Wegener’ - topman vertrekt

De regionale titels van uitgever Wegener.
De regionale titels van uitgever Wegener. Foto ANP / Koen van Weel

Er is tot nu toe geen acceptabel bod gekomen op de Nederlandse uitgeverij Wegener. Dat meldt moederbedrijf Mecom, dat Wegener vorig jaar in de etalage zette. Wegener maakte vandaag ook bekend dat topman Truls Velgaard vertrekt. Zijn vertrek zou los staan van de onderhandelingen over de verkoop van het bedrijf.

Wegener is uitgever van diverse regionale kranten in het oosten en zuiden van het land. Tot de titels van het concern behoren onder meer De Gelderlander, De Stentor en het Brabants Dagblad.

Mecom bekijkt nu of delen van Wegener apart kunnen worden verkocht. Daarbij wordt expliciet gekeken naar de digitale activiteiten van Wegener. Het concern is onder meer eigenaar van AutoTrack en JobTrack. Ook heeft het bedrijf dertig procent van de aandelen in huizensite Funda.

‘Vertrek Velgaard is geen verrassing, heeft met verkoop niets te maken’

Volgens de Raad van Commissarissen (RvC) van Wegener was met topman Velgaard bij zijn komst in 2010 al afgesproken dat hij na twee of drie jaar zou terugkeren naar Noorwegen. De RvC stelt:

“Zijn besluit, dat hij met volle medewerking en overeenstemming met de Raad van Commissarissen en de Board van Mecom heeft genomen, staat geheel los van de onderhandelingen met mogelijke kopers van (delen van) Wegener.”

Mecom zag advertentieinkomsten dalen

Mecom publiceerde vandaag ook zijn voorlopige jaarcijfers over vorig jaar. De uitgever van meer dan 250 Europese titels zag de advertentie-inkomsten met zeventien procent dalen. De totale opbrengsten daalden 9 procent, terwijl de kosten 7 procent daalden. De winstmarge (ebitda) kwam uit op 105 miljoen euro.

Mecom kondigde in juli vorig jaar een strategische heroriëntatie aan. Het concern behaalde weinig schaalvoordelen uit het uitgeven van media in uiteenlopende Europese landen, zoals Denemarken, Polen en Nederland. In Denemarken en Polen heeft het concern wel een goed bod gekregen voor de activiteiten. In Denemarken worden binnenkort met meerdere partijen de onderhandelingen gestart. In Polen wordt met een geïnteresseerde partij gesproken.