Neuroloog Ernst J.S. publiceerde onder varianten op zijn naam

De omstreden neuroloog Ernst J.S. publiceerde onder zeker vier varianten op zijn naam bij in ieder geval 54 wetenschappelijke artikelen. Vaak was hij co-auteur. Hoogstwaarschijnlijk is het werkelijke aantal groter.

Volgens onze correspondent Annette Toonen is het vrij logisch dat J.S. onder verschillende namen publiceerde. Het zou pas opmerkelijk zijn als hij een geheel andere naam zou hebben gevoerd. De naam S., de achternaam van zijn moeder, voegde de in opspraak geraakte arts zelf aan zijn naam toe. Hij is de naam S. vanaf 1999 gaan voeren uit liefde voor zijn moeder, zo zei hij in 2009 in een interview in NRC.

‘Onderzoek naar publicaties wordt lastig’

Gisteren werd bekend dat het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede een onderzoek gaat instellen naar de wetenschappelijke publicaties van J.S. Philip Scheltens, hoogleraar neurologie en directeur van het Alzheimercentrum, verwacht dat het onderzoek lastig zal zijn, zo zegt hij vandaag in NRC Handelsblad. Volgens Scheltens zijn de patiëntendossiers van J.S. “belabberd”.

J.S. wordt in Nederland vervolgd omdat hij in het Medisch Spectrum Twente jarenlang opzettelijk verkeerde diagnoses van ziektes als alzheimer en parkinson stelde. Ook werden mogelijk onnodig hersenoperaties uitgevoerd als gevolg van zijn diagnoses.

De afgelopen week kwam J.S. opnieuw veelvuldig in het nieuws, nadat was gebleken dat hij sinds 2011 in de Klinikum am Gesundbrunnen in het Duitse Heilbronn werkte. Het ziekenhuis ontsloeg hem vorige week vrijdag toen zijn reputatie bekend werd. Justitie in Duitsland heeft een onderzoek naar hem ingesteld.

Schippers: we hadden een tuchtzaak moeten beginnen

De 67-jarige J.S. is verdachte in de grootste medische rechtszaak tot nu toe in Nederland. Hij moet zich voor de rechtbank in Almelo verantwoorden voor verkeerde diagnoses. Hij heeft mogelijk tientallen patiënten verteld dat ze de ongeneeslijke ziekten alzheimer, parkinson of multiple sclerose hadden, terwijl dat niet zo was. Onlangs werd bekend dat hij bij dertien van zijn patiënten wellicht ten onrechte hersenoperaties of -biopsieën heeft laten verrichten.

J.S. heeft zich in 2009, onder druk van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, uitgeschreven als arts en neuroloog uit het BIG-register, een lijst van mensen die een medisch beroep mogen uitoefenen in Nederland. In ruil daarvoor zou er geen tuchtrechtelijke procedure worden opgestart. Tegen de NOS liet minister Schippers van Volksgezondheid vandaag weten dat het beter was geweest als er wel een tuchtzaak tegen J.S. was aangespannen.

Patiënt in rolstoel door J.S.

Gisteren kwam naar buiten dat een patiënte in een rolstoel is beland door een niet goed uitgevoerde ingreep van J.S. in het ziekenhuis in Worms waar hij van oktober 2010 tot februari 2011 werkte. Dat heeft de advocaat van de vrouw gezegd tegen de Duitse lokale krant de Heilbronner Stimme.

    • Marije Willems