Minder sport en meer nieuws bij NPO

Meer drama, documentaires en nieuws. Minder sport, amusement en human interest. Dat is de publieke omroep vanaf 2014. De raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft gistermiddag voor het eerst gezegd hoe Hilversum de bezuinigingen van het kabinet denkt op te vangen.

De omroepen moeten keuzes maken, zei bestuursvoorzitter Henk Hagoort tijdens de nieuwjaarsreceptie in Hilversum. „Wie met minder geld alles wil doen, doet alles half. Met deze prioriteiten willen wij onze impact garanderen.” De publieke omroep moet zich van Hagoort toeleggen op journalistiek, Nederlands drama, documentaires, kinderprogramma’s, kennis en cultuur en evenementen. Door te kiezen zou de omroep de bezuinigingen moeten opvangen die oplopen tot 300 miljoen euro in 2017.

Hagoort weigerde titels te noemen van programma’s die zouden moeten verdwijnen. Tijdens de receptie werd met name verwezen naar amusementsprogramma’s van onder meer de TROS, zoals André van Duin en Bananasplit. TROS-directeur Peter Kuipers was gisteren woedend op de NPO en verwijt het bestuur uitsluitend tv te willen maken voor de elite in de Randstad. „Niemand houdt rekening met de kijker in Oost-Groningen. Wij zijn de enige omroep die miljoenen mensen bereiken die anders niet naar de publieke omroep kijken.” NRC