Minder mensen afgesloten van gas en elektriciteit

Het aantal huishoudens dat vorig jaar is afgesloten van elektriciteit of gas is gedaald. Er zijn in 2012 zo’n twintigduizend huishoudens afgesloten van het elektriciteitsnet. Een jaar eerder was dat nog bij bij 23 duizend huishoudens het geval. Dat maakte brancheorganisatie Netbeheer Nederland bekend.

Het afgelopen jaar zijn weer minder mensen afgesloten van gas en elektriciteit. Foto ANP / Ferdy Damman

Het aantal huishoudens dat vorig jaar is afgesloten van elektriciteit of gas is gedaald. Er zijn in 2012 zo’n twintigduizend huishoudens afgesloten van het elektriciteitsnet. Een jaar eerder was dat nog bij bij 23 duizend huishoudens het geval. Dat maakte brancheorganisatie Netbeheer Nederland bekend.

Omdat niet iedereen op gas is aangesloten ligt het aantal gasafsluitingen lager: op ruim vijftienduizend. Een van de oorzaken van de daling is de nieuwe werkwijze die veel beheerders in de afgelopen jaren hebben ingevoerd. Daarbij wordt minder snel tot afsluiting overgegaan. Netbeheerders gaan eerst in gesprek, bijvoorbeeld telefonisch, om afsluiting van het betreffende huishouden te voorkomen. Als mensen in de schuldsanering zitten worden ze niet afgesloten.

De afsluitcijfers van elektriciteit laten al een paar jaar een dalende trend zien. In 2009 werden 28 duizend afsluitingen verricht; in 2011 waren dat er 23 duizend. Er worden jaarlijks minder huishoudens van gas afgesloten, omdat sommige klanten geen gasaansluiting hebben. Bij fraude, bijvoorbeeld een hennepkwekerij, wordt alleen misbruik gemaakt van het elektriciteitsnet.

    • Mirjam Remie