Meeuwen, perziken en negers

Doek valt voor Parmentier....

Het literaire tijdschrift Parmentier houdt na 21 jaar op te bestaan, meldt Boekblad. Per 1 januari stopte het Nederlands Letterenfonds de subsidie aan alle twaalf literaire tijdschriften. Bij Parmentier verviel ook de subsidie van de provincie Gelderland. Hoofdredacteur Arnoud van Adrichem meldt op de website dat tegen ‘de logica van neoliberaal-populistische snit’ van kwantiteit ‘niet op valt te marcheren’. Parmentier had 150 abonnees en een oplage van 300 exemplaren.

Maar Kort Verhaal houdt stand

Van tijdschrift Kort Verhaal, de voortzetting van De Tweede Ronde, is de toekomst onzeker. Afgelopen zomer werden de laatste nummers aangekondigd, maar de redacteuren hebben, onder leiding van vertaler Peter Verstegen, een alternatieve financier gevonden in het Lirafonds. „We hebben op een paar duizend euro na een sluitende begroting,” bevestigt Verstegen. Toch is hij nog in gesprek met uitgeverij Atlas Contact, waar men het tijdschrift alleen online wil voortzetten. De oplage van Kort Verhaal bedraagt 700 exemplaren, het aantal abonnementen 400. „Misschien tonen andere uitgevers belangstelling voor ons,” aldus Verstegen.

Term ‘neger’ weg uit Preussler...

Heksen, rovers, maar geen negertjes meer. De Duitse kinderboekenuitgeverij Thienemann uit Stuttgart heeft bekend gemaakt alle discriminerende woorden te schrappen uit een geplande nieuwe uitgave van Otfried Preusslers kinderboekenklassieker Die kleine Hexe. (In Nederland verkrijgbaar als De Kleine Heks.) ‘We gaan door al onze kinderklassiekers heen’, kondigde uitgever Klaus Wilberg in Die Tageszeitung aan. ‘Het is nodig, boeken aan veranderingen in spreektaal en maatschappij aan te passen. Alleen zo blijven ze tijdloos.’ Volgens de uitgever heeft de nu 89-jarige auteur, in Nederland vooral bekend van Meester van de zwarte molen, schoorvoetend met de veranderingen ingestemd.

Vier jaar geleden schrapte de Hamburgse uitgeverij Oetinger al de woorden ‘neger’ en ‘zigeuner’ uit nieuwe Pippi Langkous-uitgaven. Pippi’s vader is daar niet langer een negerkoning maar een ‘Zuidzeeheerser’. In Nederland hebben de uitgeverijen van Preussler en Astrid Lindgrens Pippi Langkous, respectievelijk Lemniscaat en Ploegsma, geen plannen om klassieke kinderboeken aan te passen.

En Roald Dahl kon niet rekenen

Fact checken zoals gebruikelijk in nrc.next maakt overal school. Een groep natuurkundestudenten van de universiteit van Leicester heeft uitgezocht dat de 501 meeuwen die volgens Roald Dahl de reuzenperzik uit het gelijknamige kinderboek uit zee tilden, terstond naar beneden zouden zijn gestort. Om het gewicht van de perzik, die zoals Dahl schrijft ‘de omvang had van een klein huis’, te benaderen vermenigvuldigden de studenten de perzikdichtheid met een geschat volume en concludeerden dat er maar liefst 4.890,579 Newton (de eenheid voor kracht) nodig zou zijn om de megavrucht van zijn plek te krijgen. Een meeuw kan twee Newton aan, waardoor 2.425.907 gevleugelde krachtpatsers nodig zouden zijn om de perzik te liften. Minder zou kunnen, als de perzik heel erg uitgehold was, aldus de studenten. NRC Handelsblad beoordeelt de bewering van Dahl daarom als onwaar. Maar ho, het wás al fictie.

McDonald’s deelt boeken uit

McDonald’s gaat in Groot-Brittannië de komende twee jaar 15 miljoen fictie en non-fictieboeken bij de hamburgers en friet serveren. In 2012 deelde de hamburgerketen al 9 miljoen boeken van de Britse kinderboekenschrijver Michael Murpurgo uit.

Meer boekennieuws, boeken-faits divers en recensies op www.nrc.nl/boeken/

    • Maartje Somers