‘Led is juist beschermer van kleur kunstwerk’

Ledverlichting is niet schadelijk voor kunst, maar kan juist helpen schilderijen te beschermen. Dat zegt Marcel van Haren van de Nederlandse Licht Associatie (NLA). Hij reageert daarmee op een onderzoek van de Universiteiten van Antwerpen en Perugia, dat eerder deze maand is verschenen.

In ledverlichting zit relatief veel blauw licht. Uit het onderzoek bleek dat bepaalde kleuren onder de invloed van dat licht kunnen verkleuren. Vooral het soort geel dat Van Gogh vaak in zijn schilderijen verwerkte, zou er gevoelig voor zijn en gevaar lopen om te verkleuren naar olijfgroen of bruin.

Ledverlichting, tot dan toe vooral bekend als energiezuinig, kwam zo in een kwaad daglicht te staan.

Onterecht, vindt de NLA, de grootste vereniging van ondernemers in de verlichtingssector. Wat de mens als wit licht ervaart, is in werkelijkheid een samenstelling van veel verschillende lichtkleuren, legt Van Haren uit. „Ledverlichting biedt de mogelijkheid om verschillende kleuren optimaal af te stemmen. Zo kun je schilderijen beter beschermen dan bijvoorbeeld met traditionele halogeenverlichting.”

De NLA keurt het onderzoek niet af, de vereniging zegt juist onder de indruk te zijn van de grondigheid en nauwkeurigheid daarvan. Volgens Van Haren waren het de media die de ledverlichting als boosdoener neerzetten.